Egyre aggasztóbb Európa jobbratolódása?

Mit lehet tenni az európai szélsőjobb térnyerése ellen? Kell egyáltalán valamit tenni? Az Európai Parlament szocialista alakulata szerint igen, és már ki is találták, hogyan.

A Svéd Demokratáktól a Haladás Pártjáig
Svédországban a Svéd Demokraták néven futó párt története során először jutott be a parlamentbe, ráadásul rögtön húsz mandátummal. A markáns bevándorlóellenes politikájáról híres szervezet így rögtön kulcspozícióba került - a jobbközép és a liberális párt sem kerülheti ki az együttműködést a szélsőséges párttal.
Norvégiában a Haladás Párt tavaly lett "felnőtt" - országosan 23 százalékot ért el, és a legerősebb ellenzéki párttá vált. Az alapvetően nem szélsőjobbosnak tartott csoportosulás svéd "kollégáikhoz" hasonlóan az idegengyűlöletre építkezik.
Más a helyzet Hollandiában. Geert Wilders Szabadságpártja a júniusi választások során a harmadik befutó volt, és komolyabb befolyásra is szert tett azzal, hogy a jobbközép pártok végül Wildersék támogatásával alakították meg kisebbségi kormányukat.
Nézzünk szét egy kicsit a Balkánon is. Bulgáriában a hagyományosan romaellenes, kőkeményen szélsőjobboldali Ataka párt 2009-ben a közel tíz százalékos eredményével a negyedik legerősebb parlamenti erővé vált. Az atakások programjukban a cigánytelepek felszámolását, illetve a szociális segély korlátozását hangoztatták.
Szélsőségek, Populizmus, Nacionalizmus és Idegengyűlölet elleni Munkacsoport - ezt a nevet kapta az Európai Parlament szocialisták alkotta frakciójának újonnan létrehozott munkacsoportja. A magyar részről Tabajdi Csaba és Göncz Kinga nevével fémjelzett "akciócsoport" nem véletlenül jött létre. Sokkal inkább azért, mert az európai baloldalon megelégelték a szélsőjobb Európa-szerte tapasztalt előretörését.

"Egyre aggasztóbb"

Az Európai Szocialisták Pártja még október 14-én fogadott el egy felhívást, mely a szélsőjobboldallal szembeni határozott fellépésre hívja fel a demokratikus centrumpártokat. A törekvés az unió Alapjogi Chartájára hivatkozik.

"Új európai jelenséggel állunk szemben. Azt látjuk ugyanis, ma már nemcsak szélsőséges, hanem jobbközépnek mondott pártok is gyakorta átveszik a szélsőjobboldali, populista retorikát és a szélsőséges ideológiák egyes elemeit is. Ez egyre veszélyesebben sodorja Európát a szélsőséges nézetek kimondhatósága irányába. Egyre aggasztóbb Európa jobbratolódása" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

Göncz Kinga jól összefoglalta a jelenség egyik okát:

"A gazdasági, pénzügyi válság nyomán is több millióan veszették el az állásukat Európa-szerte, családok sokasága néz szembe a létbizonytalansággal. A magukra hagyott embereket könnyen megtalálják a szélsőjobboldali eszmék".

Mire specializálódik a szélsőjobb?

A szélsőjobb sem feltétlenül egyforma mindenhol. Sőt mondhatjuk, mindenhol a helyi sajátosságokra specializálódtak. A fejlettebb, nyugati országokban a bevándorlóellenesség kezdett az elmúlt években kiéleződni. Más, kevésbé fejlett országokban inkább egyes etnikumok, kisebbségek iránti ellenszenvkeltés áll a szélsőjobbos pártok érdekében.

Kinek kell megállítani a trendet, és miért?

A modern baloldal fölvállalja a szegénységben élők, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, az elesettek érdekképviseletét, és rámutat arra: a kirekesztés, a másság megbélyegzése, a rasszizmus nem csak szemben áll közösen vállalt értékeinkkel, de visszaveti a gazdasági, társadalmi fejlődést. A szolidaritás hiánya aláássa a közbizalmat, és ha nem teszünk lépéseket az elszegényedés és a kirekesztés ellen, óhatatlanul teret nyernek az ordas eszmék" - fogalmazott némileg "fennkölten" Göncz Kinga.

Budapesten kezdődhet a harc


Tabajdi Csaba azt is hozzátette: nem fogadhatják el azt a leegyszerűsítő választ, amely ezt a jelenséget kizárólag a gazdasági világválság negatív társadalmi hatásaira vezeti vissza.

"Az európai baloldalnak, és az egyes tagállamokban működő baloldali pártoknak új, a társadalom szemében hiteles válaszokat kell kidolgozniuk az egzisztenciájában elbizonytalanodó, bérből és fizetésből élők foglalkoztatási gondjaira, másrészt a többség és kisebbség együttélése során felmerülő problémákra".

Tabajdi azt is elárulta, ennek az új politikának a kidolgozásában kulcsfontosságú lehet a jelenleg formálódó Budapesti Nyilatkozat. Ezt ráadásul nem is akárhol, hanem a tervek szerint Budapesten, egy kihelyezett frakcióülésén fogadja el az Európai Szocialisták Frakciója.

Mire elég a szocik törekvése?

Nagy kérdés, mit tud tenni a baloldal a szélsőjobb térnyerésének megakadályozásáért. A szakemberek szerint ugyanis a radikalizmus előbb vagy utóbb magától is megáll a fejlődésben - ehhez persze az egész kontinensen végbe kellene mennie egy gazdasági, illetve társadalmi optimalizálódásnak.

Miközben a német Spiegel magazinnak nemrég sikerült egy olyan cikket közölnie a magyar helyzetről, ami egészen elképesztő állapotokat sejtet a szélsőjobb térnyeréséről. A szélsőjobb elleni harc új fordulatot vehet a szocik törekvéseivel.

Vagy együtt is kevesek ehhez a baloldali pártok?