Az MSZP feltételekhez köti az alkotmányozásban való részvételét

Az MSZP akkor tudja támogatni az új alkotmányt, és annak megalkotásában akkor tud részt venni, ha az, illetve annak előkészítése az általuk támasztott három - formai, politikai, illetve szakmai - követelménynek megfelel.

Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető, Hiller István, a párt humánkabinetjének vezetője, Kiss Péter, a társadalompolitikai kabinet vezetője és Bárándy Gergely elnökségi tag közös, keddi sajtótájékoztatójukon leszögezték: a szocialisták szerint nincs alkotmányozási kényszer, de az elmúlt évek változásai miatt az MSZP el tudja fogadni, hogy új alaptörvény készül.

Mesterházy Attila leszögezte: az MSZP addig vesz részt az új alkotmány készítésének folyamatában, amíg az bizonyos feltételeknek megfelel.

A szocialisták formai feltétele az, hogy az új alkotmány elfogadását előzze meg társadalmi egyeztetés - közölte. A politikai feltétel az - fűzte hozzá -, hogy az új alkotmány előkészítéséből ne zárják ki azokat, akiknek a véleménye eltérő a Fideszétől. Az MSZP szakmai elvárásáról a pártelnök azt mondta: az új alkotmánynak meg kell őriznie a jelenlegi alaptörvény időtálló eredményeit és védenie kell a demokratikus berendezkedést, a jogállamot, a szabadságot, az emberi jogokat, a méltóságot és az európai értékeket.

Forrás: MTI