MSZP: a szektorok a fogyasztókkal fizettetik ki a különadót

Az MSZP szerint az érintett szektorok át fogják hárítani a különadót a fogyasztókra. Erről a szocialista Puch László és Baja Ferenc beszélt az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslat összevont általános és részletes vitájában, hétfőn este a Parlamentben.

Puch László úgy vélte, hogy a korábbi tapasztalatik alapján a különadó 65 százaléka jelenik majd meg az árakban, ez burkolt 1-1,5 százalékos áfa-emelést jelent.

Kifogásolta, hogy az adó a költségvetés bevétele lesz, holott az energiaszektorból beszedett adóból energia-megtakarítási programokat lehetne indítani, illetve folytatni. Példaként a házak hőszigetelését, a panelprogramot említette. Felvetette, hogy ha nem lesznek strukturális reformok, akkor 2013-tól nem lesz, ami pótolja a megszűnő új adókat.

Baja Ferenc szerint a demokrácia intézményrendszerének felfüggesztése az, hogy ilyen horderejű törvényt képviselői indítványban terjeszt be a kormány, hogy ne kelljen egyeztetnie az érintettekkel. Kifogásolta, hogy a kormány a távközlés megadóztatásával nem várta meg az Európai Unió döntését. Mint mondta: ha az tiltás lesz, akkor csökkenni fog a kormány tekintélye.

Szólt arról is, hogy az évi 308 milliárd forintos válságadó-bevétel az szja és a társasági adó csökkentését kompenzálja, egyúttal a jövedelmeket a szegények oldaláról a gazdagabbak felére rendezi át. Kétségét fejezte ki az iránt, hogy a megadóztatottak ne hárítanák át az adót a fogyasztókra, mint mondta: ez szemfényvesztés.

Forrás: MTI