Iszapkatasztrófa-PSZÁF: egyszer vissza kell fizetni a hiteleket

Egyes hírek szerint a bankok fel akarták mondani a hitelt az iszapkárosultaknak, mert elveszett a hitelfedezetük. A PSZÁF rögtön reagált a híresztelésekre. Binder Istvánnal a PSZÁF sajtószóvivőjével beszélgettünk.

Mi lesz a jogsegély szolgálat feladata?

Hitelfedezet
Egyes hírek szerint a bankok az iszapkatasztrófas több károsulttól is követelték, hogy azonnal fizessék vissza a hitelüket. Arra hivatkoztak, hogy megsemmisült a hitelfedezettként szolgáló érték.

Emiatt többen is panasszal éltek. A bankszövetség később cáfolta a híreszteléseket. Azóta néhány intézet már megoldást kínált a helyzetre.

A PSZÁF is reagált az eseményekre, és figyelmzetette a bankokat, hogy az etikai kódex szerint sem követelhetik vissza azonnal, és egy összegben a hiteleket.
Eddig a tanácsadás illetve az egyedi ügyfélpanaszokat úgy kezeltük, hogy a bank válaszát is megvártuk, most más lesz. Ezzel a szolgálattal aktív, az ügyfelek nevében eljáró tevékenységet kívánunk folytatni. Az ügyfél ide fordul azzal, hogy iszapkárosult és ezzel kapcsolatban szeretne a hitelintézetével megegyezésre jutni, akkor a felügyelet az etikai kódex negyedik passzusa szerint eljár az ügyfelek nevében.

Gyakorlatilag közvetít a felügyelet. Az etikai kódex vonatkozó passzusában benne van, hogy a hitelintézet kár esetén nem követelheti vissza azonnal a hitelösszeget, ha a fedezet megsemmisült, vagy részben károsodott. A hitelintézet lehetőleg keressen olyan áthidaló megoldást, amely alapján az emberek helyzete nem lehetetlenül el.

A másik feladata a jogszabálysértések esetén van. Ez vonatkozik a fogyasztóvédelmi törvények, illetve a hitelintézeti törvények megsértésére, amely határozatot igényel. Ebben az esetben a felügyelet gyorsított eljárást folytat, és szankcionál.

Milyen áthidaló megoldásokban lehet gondolkodni?

Már maga a bankszektor is lépett, így bejelentés szinten ismerem az addigi lépéseiket. Van olyan hitelintézet, amelyik például fél éven át egyáltalán nem kíván törlesztést. Van olyan, amelyik az átütemezést egyéb módon jelentette be. Sőt olyan hitelintézet is van, amelyik a korábbi válságkezelő programjába irányította az ügyfeleket.

Függetlenül attól, hogy itt árvízről, vagy devizaárfolyam kockázatról van szó, akár iszapkatasztrófától van szó, mindegyik esetben alkalmazható az a program, amely addig tud fizetési könnyítést adni, amíg a krízishelyzet elmúlik. Ez lehet a futamidő meghosszabbítása, a törlesztés ideiglenes felfüggesztése, vagy egyéb módokon.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyszer itt is helyre áll az élet. Felsőzsolcán is helyreállították a házakat, ott is megkezdődött az élet, elmehettek dolgozni az emberek, lehetőségük van pénzt keresni. Egyszer ez után a katasztrófa után is helyre áll az élet. Az ottaniak is el tudnak majd menni a környéken dolgozni.

Most viszont ellehetetlenítenék az embereket azzal, ha a bank azt mondaná, hogy tessék egy összegben visszafizetni a hitelt.



Egy új helyzetről van szó. A PSZÁF gondolkodik már azon, hogy új törvényjavaslatokat tegyen?

Jelen pillanatban még akkut válságkezelés folyik. Ha a felügyelet most azzal foglalkozna, hogy törvényjavaslatokat terjesszen be, amit majd fél év múlva talán elfogadnának, akkor nem a lényegre figyelnénk. Ugyanúgy, ahogy a tűzoltóknak és a katasztrófavédelmiseknek, úgy nekünk is válságot kellett hárítanunk. Amit saját erőnkből, azonnali hatással meg tehetünk, azt kell, hogy végrehajtsuk. Ilyen volt a vezetői körlevél, illetve az etikai kódex pontjainak a betartatása.

Azt el tudom képzelni, hogy a jogalkotó esetleg gondolkodik valami átfogó megoldáson, de erről nekünk nincsen információnk. Ha ilyen jogalkotási lépés lesz, akkor, mint szakértők, közreműködhetünk ebben.

Egy szabályt nem szabad elfelejteni: a hitelt valamilyen módon vissza kell fizetni. Ezek sokszor 15-25 évre szóló megállapodások. Bármilyen drámaiak is a képsorok, egyszer helyre fog zökkenni az élet a rendes kerékvágásba, lesz jövedelme ezeknek az embereknek, lesz ingatlan, amiben lakhatnak.

A hitelintézetek pedig a befektetők pénzét használják, így nekik is fontos, hogy visszakapják a pénzüket.

Nem gondolom, hogy a három érintett településen olyan sokan lennének. Folyik az összesítés, hogy hány darab szerződésről van szó. A helyzetet rendezni kell, de úgy hogy a bankok is visszakapják a pénzüket.

Általános válságkezelő folyamat van. Látszik a mostani helyzetből, hogy jó krízis kommunikációs forgatókönyvünk van. A felügyelet kialakította az álláspontját, és ez is sarkalta a hitelintézeteket, hogy megtegyék a különböző lépéseiket.