Debrecen: megalakult a közgyűlés

Megalakult hétfőn Debrecen város közgyűlése, a testületnek a polgármesterrel együtt 35 tagja van.

Az önkormányzati választáson a város polgármesterévé négy jelölt közül Kósa Lajost (Fidesz-KDNP) választották, aki már a negyedik ciklusát kezdi meg a város élén.

A város mind a 24 egyéni önkormányzati képviselői választókörzetében a Fidesz jelöltjei szereztek mandátumot. A kompenzációs listákról a Jobbik négy, az MSZP három, a DISZ civil szervezet három, a Civil Fórum Egyesület egy képviselőt küldhetett a közgyűlésbe.

Orbán: már bizonyított a debreceni együttműködés

Orbán Viktor szerint "a debreceni együttműködés rendszere már többszörösen bizonyított", most arra van szükség, hogy a helyi tapasztalatokat minél szélesebb körben osszák meg az ország többi részével. A kormányfő erről hétfőn beszélt, amikor köszöntötte a debreceni városi közgyűlés alakuló ülését.

Orbán Viktor miniszterelnökként már második alkalommal vett részt a debreceni közgyűlés alakuló ülésén. Először 1998. október 26-án köszöntötte az akkor első alkalommal polgármesterré választott Kósa Lajos vezette, fideszes többségű testületet, mondván: "Magyarországnak szüksége van egy erős Debrecenre, s kívánom, hogy munkájuk eredménye Debrecen saját felemelkedésén túl adjon erőt, sikeres példát, biztatást minden magyarnak határon innen és túl".

"Simogató hátszél" - idézte most Orbán Viktor Kiss Sándort, a debreceni közgyűlés korelnökét, aki megnyitójában arról beszélt, hogy "máris érzik munkájukhoz az új kormány simogató hátszelét". A kormányfő ugyanakkor hozzátette: azt ne várják tőle, hogy percenként egymilliárdos támogatást fog bejelenti.

Orbán Viktor beszédében méltatta azt a debreceni együttműködést, életfelfogást, ami véleménye szerint a helyi sikerek titka. Mint mondta, amikor a nagybefektetők nem Kelet-Magyarországra, hanem a nyugati országrészbe mentek, amikor az autópálya is csak későn ért a városba, Debrecen válasza nem a beletörődés volt, a debreceniek nem elköltöztek, hanem összefogtak a siker reményében.

A miniszterelnök külön szólt a városnak a Bajnokok Ligájába is bejutó labdarúgócsapatáról, s biztosította a jelenlevőket arról, hogy rövidesen a nemzetközi szabványoknak is megfelelő stadionja lesz Debrecennek.

Orbán Viktor végezetül a debreceni együttműködés példájára utalva annak meggyőződésének adott hangot, hogy a magyarok együttműködése, a nemzeti együttműködés rendszere olyan változást indított el, amely a teljes magyar nemzetnek hozza el a rég várt sikert.

Az új debreceni közgyűlésnek a polgármesterrel együtt 35 tagja van. Az önkormányzati választáson a város polgármesterévé négy jelölt közül Kósa Lajost (Fidesz-KDNP) választották, aki már a negyedik ciklusát kezdi meg Debrecen élén.

A város mind a 24 egyéni önkormányzati képviselői választókörzetében a Fidesz jelöltjei szereztek mandátumot. A kompenzációs listákról a Jobbik négy, az MSZP három, a DISZ civil szervezet három, a Civil Fórum Egyesület egy képviselőt küldhetett a testületbe.
Forrás: MTI