Hogyan ápoljuk a bőrünket ősszel?

Hajlamosak vagyunk rá, hogy ősszel és télen kevésbé figyelünk bőrünk hidratálásra, pedig a hűvös szél és a meleg fürdők nem tesznek jót neki. Ezek a tényezők éppen bőrünk természetes védőrétegét teszik tönkre. Mi elmondjuk, mivel óvhatod a bőrödet.

Ősz tájékán különleges gondot kell fordítanunk az arc- és bőrkezelésre, aminek leghatékonyabb szerei a természetes alapanyagú kozmetikumok. Nagyon fontos, hogy az őszi bőrápolást egy alapos tisztítással kell kezdeni, hogy megszabadítsuk bőrünket az elhalt hámrétegtől. Minden kezelést a bőrtípusunknak megfelelő radírozással kezdjünk. Ne sajnáljuk az időt: testünk minden apró felületét alaposan dörzsöljük át, hogy az elhalt hámsejtek eltüntetése után fellélegezhessen a bőrünk.

Vissza a természethez!

Hajápolás
A bőrápolásba a fejbőr ápolása is beletartozik, hiszen ha nem ügyelünk rá eléggé, könnyen a hajunk bánhatja. Valószínűleg senkinek sem ismeretlen az őszi hajhullás és korpásodás. A zsíros és korpás fejbőrűek használjanak vitaminos és ásványi sókat tartalmazó, haj- és fejbőrt ápoló tonikot, melyet a hajmosás után a félszárazra törölt fejbőrbe kell masszírozni. Mivel hajunk is kiszárad, érdemes minden hajmosásnál balzsamot és időnként hajpakolásokat alkalmazni. A megfázás elkerülése végett, ügyeljünk, hogy csak teljesen megszáradt hajjal hagyjuk el a lakásunkat és akkor is csak néhány órával hajmosás után, vagy sapkában!
A természetes alapanyagú kozmetikumokat részesítsük előnyben, vagyis a termék legyen hidratáló, kéntartalmú és hámképző hatású. Ilyen például a csipkebogyó-, a kukorica-, a méz- és a kukoricacsíra olaj, a tengeri homokszemcsét tartalmazó bőrradírokról nem is beszélve. A felsorolt alapanyagok elősegítik a bőr spontán tisztulását és gyulladáscsökkentő hatásúak is. A teljes testradírozást érdemes havonta, az arcradírozást pedig kéthetente megismételni.

Ha ezzel végeztünk, használjunk jó minőségű hidratáló, tápláló és könnyen felszívódó krémeket. Ha a természetes alapanyagoknál maradunk, érdemes tudni, a száraz bőr legjobb gyógyírja a tiszta mandulaolaj. Ha nem tudsz ilyet szerezni, válassz olyan terméket, mely mandulaolajat tartalmaz. Ezenkívül a friss barack leve is jótékony hatással van bőrünkre, hiszen jó hatással van a húzódó, viszkető bőrre.

Ha korábban nem ápoltuk rendszeresen az arcunkat, érdemes naponta többször is használni a krémeket, majd miután a bőr rendbejött, alkalmazása elegendő naponta egyszer is. A zsíros és pattanásos bőrűeknek ajánlatos naponta legalább egyszer lefekvés előtt tonikot is alkalmazni, mert sokat javít az eltömített pórusok tisztításában. Ebben az esetben is arctípusunknak megfelelő terméket válasszuk, majd ha ezzel is végeztünk, alaposan töröljük át a bőrünket mielőtt felvinnénk a hidratáló esti krémet.

Óvatosan a szolival!

Bőrünk legnagyobb ellensége, a túlzott napozás – őszi-téli szezonban szolizás – mellyel csínján kell bánni! Érthető, hogy ebben az időszakban jobban vágyunk a fényre, azonban nem szabad elfelejteni, a túlzott szolizás öregíti a bőrt.

Az arcápoláson kívül testünk kezelése is elegendhetetlen. Hogy bőrünk megtartsa bársonyosságát, bétakarotint, A- és C-vitamint, kalendula vagy sárgadinnye kivonatot tartalmazó testápolót válasszunk, mert ezek a hatóanyagok csökkentik a hámréteg zsírtartalmát és vízhiányát.

Sok orvos úgy vélekedik, bőrünk minősége attól is függ, hogy mennyire egészséges a szervezetünk. Ezért nem elég, ha a különféle krémeket magunkra kenjünk, belülről is ápolnunk kell a szervezetünket, amit a helyes táplálkozással és életmóddal érhetünk el. Az orvosok megfigyelték, ha valamilyen bőrprobléma jelentkezik, azt sok esetben helyes táplálkozással befolyásolhatjuk, kiküszöbölhetjük. Ez a korai öregedésről is elmondható. Ha egészségesen élünk, lassíthatjuk az öregedés folyamatát… Sőt, akár még vissza is fordíthatjuk valamennyire.

Igyunk sok folyadékot!

Ősszel és télen is figyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot igyunk, mert nem csak nyáron van rá szükségünk! Ha nem iszunk eleget, azzal károsítjuk a szervezetünket és öregítjük a bőrünket. Gondoljunk csak bele, ha nem öntözzük meg a virágainkat, azok is összeesnek-kiszáradnak. Bőrünk ugyan így reagál: kiszárad, veszít rugalmasságából és ezáltal öregszik. A folyadék bevitel mellet, hasznos ha omega-3-at és omega-6-ot tartalmazó ételeket, nyers gyümölcsöket és nyers vagy párolt zöldségeket fogyasztunk!