A kormány az egészségügy problémáinak tűzoltására pénzt keresett. Rá is talált 27,5 milliárd forintra, ami az Egészségbiztosítási Alapban rejtőzött. A HírExtra rávilágít a történtek hátterére.

„Padlássöprés” során megtalált milliárdok

A kormány 27, 5 milliárd pluszpénzt talált az Egészségbiztosítási Alapban, amivel most az egészségügy forráshiányát próbálják orvosolni. A megtakarítás az előző kormány idején, 2007-ben keletkezett, így a fennálló összeg az egészségügyet illeti meg.

A sajtóban megjelent: az egészségügyi államtitkár akkori reményei szerint a 2009-es zárszámadási törvény parlamenti vitája után az említett pénzösszeget átutalják az ágazatnak. Az egészségügy nincs biztosítva semmiről, hiszen a parlamenti vita során egyes érdekek miatt akár meghiúsulhat az átutalás. Nagymértékű támogatásnak tűnhet az összeg, mégis csak az égető problémák tűzoltását tudja véghezvinni a kormány, hiszen ahhoz nagyon kevés a pénz, hogy ebből finanszírozzák az intézmények fennálló adósságát.

Az Egészségbiztosítási Alap öngólja


Mindezen információk alapján számos kérdés megfogalmazódott bennünk. Többek között rá akartunk világítani arra, vajon miből tevődött össze a 27,5 milliárd forint. Az is kérdéses: az elmúlt három évben miért nem tűnt fel senkinek: jelentős többletpénz van az Egészségbiztosítási Alapban.

2007 kivételes évnek ígérkezett, hiszen kizárólag ebben az évben termelt nyereséget az Alap. A kormány az egészségügy sürgető problémáira akarja felhasználni a pénzt, holott az Egészségbiztosítási Alap ez év januári-májusi hiánya 43.4 milliárd forint volt, 13,2 milliárddal több az időarányosan tervezett 30,4 milliárdnál. Az Alap valóban nem tudott arról, a tulajdonában levő többletpénzzel saját maga orvosolhatná a problémáit?

Kérdéses, hogy a kormány az egészségügy gyors megsegítésére „padlássöprést” végzett-e és hirtelenjében így jelentős pénzösszeget talált. Ráadásul az előző kormány idején keletkezett milliárdokról van szó, így a Fidesz valójában elődeinek köszönheti a segítséget.

Valószínű az ellenzék vállveregetésére nem kerül sor.

Súlyos hiányokkal küszködik az OEP
Az első öt hónapban az időarányosan tervezetthez képest 13 milliárd forinttal nagyobb hiány a kiadásoknak a bevételek növekedését meghaladó emelkedéséből adódott. Az Egészségbiztosítási Alap első öt havi bevétele 587 milliárd forintot tett ki, többet, mint az erre az időszakra tervezett 573,6 milliárd forint. Ezzel szemben a kiadás 630,5 milliárd forint volt a tervezett 604 milliárd forinttal szemben az év első öt hónapjában.
www. origo.hu
Amennyire nagyvonalúnak tűnhet a kormány, nem feltétlenül az, hiszen a híradásokban megjelent, a pénzügyi kormányzat körirata szerint jövőre 23 milliárddal kevesebb jut egészségügyre, mint idén. Úgy tűnik, ami az egészségügyben így idén többletként megjelenik, az jövőre el is tűnik. A fennmaradó 4, 5 milliárd forint az egészségügyben dolgozók fájdalomdíjaként funkcionál majd.

Elvarrt szálak

Mindezek mellett felmerülhet bennünk a gyanú: a kormány talán nem is az Alapban találta meg a szükséges összeget, csak a forrást nem meri felvállalni - hiszen akkor a piac más szereplői is pénzt igényelhetnének - és talán így tudja elterelni a figyelmet a jövői évi költségmegvonásról is.

Ezt a gondolatsort látszik alátámasztani, hogy telefonos megkeresésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatónője, Sélleiné Márki Mária nem volt hajlandó nyilatkozni lapunknak. Indoka az volt: kormányutasításra kizárólag az illetékes, azaz az egészségügyi államtitkár nyilatkozhat, emellett ez a felhalmozott pénz az elődjének az irányítása alatt keletkezett.

Tehát erről nem is lehet és nem is tud senki nyilatkozni és természetesen arról sem, hogy az Egészségbiztosítási Alap miért nem a saját hiányainak pótlására (43,4 milliárd forint) használta fel az összeget. Elképzelhető, az OEP-nél senki nincs tisztában az Egészségbiztosítási Alap költségvetésével és azzal, hogy a vezetőségben, az előző kormány idején ki mit csinált.

Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár bokros teendői miatt szintén nem tudott nyilatkozni.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság válasza


A HírExtra által feltett - az előzőekben kifejtett gondolatsorokhoz kapcsolódó- kérdésekre a következő, egy bekezdésnyi töredékválasz érkezett az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól:

A Parlament elé kerülő képviselői önálló indítvány elfogadása esetén az Egészségbiztosítási Alap 2007. és 2008. évben keletkezett tartalékát már biztosan a kórházak adósságának rendezésére lehet majd fordítani.

A 27,5 milliárd forint eddig zárolva volt, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kérte ennek az átvezetését. Az összeg felosztásáról ugyancsak a szakmai szervezetek bevonásával fog dönteni a vezetőség, hasonlóan a járópont elosztáshoz. Az összeg nem fedezi az intézmények adósságát, de javít a 2010. évi likviditásukon, úgy, hogy kis fokban remélhető a várólisták csökkenése és az intézmények együttműködése a 2011. évi változásokhoz.

A jövő évi költségvetésről jelenleg folynak az egyeztetések a gazdasági döntéshozókkal.

Mi lesz a többi szektorral?


Végeredményben, az egészségügy örül. Az Egészségbiztosítási Alap továbbra is hiányokkal küszködik. Az ehhez hasonló padlássöprést és „megtalált” pénzeket pedig feltételezetően tárt karokkal várná többek között az oktatásügy és a mezőgazdasági szektor is.