Az LMP egyeztetne

Az LMP frakcióvezetője szerint "egészen elképesztő", hogy a kormányoldal megfelelő hatástanulmányok és minimális társadalmi, illetve szakértői egyeztetés nélkül akar új adókat bevezetni és akarja megszabni a gazdaságpolitika irányát.

Schiffer András az MTI-nek többek között ezzel indokolta, hogy a házbizottság pénteki ülésén frakciója miért nem támogatta, hogy a parlament házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett válságadókra vonatkozó előterjesztést.

A politikus hozzátette: a Fidesz egyéb esetekben előszeretettel hivatkozik arra, hogy május 31. óta nagyon erős felhatalmazása van. Véleménye szerint éppen ezért lett volna idejük ezeknek a lépéseknek az előkészítésére, ahogy az ezt megelőző nyolc évben felkészülhettek volna a kormányzásra.

Megjegyezte, nem tartja kizártnak, hogy bizonyos tartalmi kérdésekben egyetérthetnek, de amikor sürgősségről és házszabálytól való eltérésről döntenek, akkor nem ezt mérlegelik.

Példaként emlékeztetett arra, hogy hétfőn az LMP szembe ment a többségi akarattal az úgynevezett Lex Mal-ról szóló szavazás során is, azt ugyanakkor indokoltnak tartották, hogy a kormány azonnal beavatkozzon a mentésbe, mert egy váratlan szükséghelyzetet kellett elhárítani.

Az viszont elfogadhatatlan, hogy "egy jogállamban állandóan váratlan szükséghelyzetek vannak. Az a kormány, amelyik folyamatosan váratlan szükséghelyzetbe ütközik, nem alkalmas a kormányzásra" - közölte a frakcióvezető.

Az Országgyűlés sajtófőnöke pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Fidesz házszabálytól eltéréssel tárgyaltatná a parlamenttel az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslatát úgy, hogy jövő hétfőn kerüljön napirendre a törvényjavaslat, még aznap tárgyalják meg, és döntsenek is róla a képviselők.

A házszabálytól való eltérést nem támogatta az LMP, támogatta a KDNP és a Jobbik, az MSZP pedig azt ígérte, délután két óráig kialakítja álláspontját - fűzte hozzá Altorjai Anita.
Forrás: MTI