MSZP: javaslat a devizahitelesek megmentésére

Az MSZP támogatja a parlamentben a kormánypárti képviselők lakáshitelesek megsegítése érdekében benyújtott törvényjavaslatát, de azt kérik, vegyék figyelembe a szocialisták indítványait is.

Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság szocialista elnöke szerdai sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezete ki amiatt, hogy az MSZP három módosító indítványát a kormánypárti politikusok nem támogatták a bizottságokban.

Ettől függetlenül - mint mondta - több javaslatot is tesznek a kormánynak, amelyekkel komplexebbé válhatna a nehéz helyzetben lévő devizahitelesek kezelése.

A szocialista politikus javaslataikat azzal indokolta, hogy a kormánypárti képviselők hitelmentő csomagja a devizahitelesek csak egy szűk csoportjának kínál megoldást, leginkább azoknak segít, akik most fognak hitelt felvenni vagy képesek a már meglévő hitelüket törleszteni.

Oda nem ad, ahol a legnagyobb a baj, azoknak, akik nem tudnak törleszteni - vélekedett.
Simon Gábor az MSZP kezdeményezéseit közé sorolta a magáncsőd és a pozitív adóslista bevezetését, a forint erősítését, valamint a kiszámítható gazdaságpolitikai érdekében szükséges intézkedéseket. Az MSZP későinek tartja a nemzeti eszközkezelő társaság jövő januári felállítását, szerintük ezt mihamarabb meg kellene tenni.

Emlékeztetett arra, hogy ez a probléma másfél millió embert érint ma Magyarországon, 250 ezer hitelt késve törlesztenek, 97 ezer hiteles kilencven napon túli elmaradásban van.

Kérdésre válaszolva kitért arra: a fogyasztóvédelmi bizottság a jövő héten tárgyal az iszapömléssel kapcsolatos biztosítási és hitelezési kérdésekről. Hozzátette: azt kérte, hogy a kormány a testület ülésére hozzon ezzel összefüggésben érdemi javaslatokat.

Forrás: MTI