Az utolsó lapát föld is rákerült a független média sírjára

Megválasztották a Médiatanács tagjait, a Fidesz négyből négy helyet vitt. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának összetételénél is ugyanez a helyzet, narancsszínű lett a magyar közmédia.

Teljes lett a Fidesz média fölötti hatalma, a frekvenciákat kiosztó, a rádiókat, televízókat, internetes portálokat befolyásoló Médiatanácsban egyetlen ellenzéki delegált sem került be. A négy tag és az elnök a kormány által javasolt személy lett. Mesterházy Attila MSZP-elnök elképesztőnek nevezte a történteket, az LMP pedig kivonult a szavazásról.

A narancstanács

Ilyen is lehet a közmédia...
Dániel Zoltán: Milyen a hangulat tifelétek?
Pelikán: Hááááát...
Dániel Zoltán: Azt olvastam kitűnő.
Pelikán: Hol olvastad
Dániel Zoltán: A hangulatjelentésben.
Pelikán: Akkor biztos kitűnő.
A kilenc évre megválasztott testület tagja Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Az elnök személye előre tudható volt, Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke lett a testületnek a vezetője.

Az eseti bizottság első, múlt pénteki ülésén nem született egyetértés, a négy helyre összesen nyolc jelölés érkezett. Az ellenzéki jelölteket leszavazták, így csak a kormánypártiak maradtak.
A két, ellenzéknek szánt helyről három pártnak kellett volna megegyezni.

A nyáron elfogadott fideszes médiacsomag előírja: a jelöléshez bizottsági konszenzus kell, e nélkül a következő körben kétharmados többséggel dönthetnek. Ez történt tegnap, a végeredmény pedig előre tudható volt.

A kuratórium is pártosodott

A médiatanácshoz szorosan kötődő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjairól is döntött a parlament. Az új médiacsomag szerint ez a testület gazdálkodik a többek között a közmédiumok vagyonával.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma nyolctagú lett: hármat-hármat a kormányoldal és az ellenzék delegált. Őket az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával választotta meg. Az elnököt és további egy tagot a Médiatanács delegál.

A frakciók már korábban döntöttek a kuratóriumi jelöltekről, az MSZP Kránitz Lászlót, a Fidesz-KDNP Varga Szilviát, László Miklóst, Bencze Izabellát, a Jobbik Silhavy Mátét, az LMP pedig Németh Vladimirt jelölte.

A kuratóriumi tagok megbízatása ugyancsak kilenc évre szól. Hatáskörükbe tartozik majd a vezérigazgatók kinevezése és munkaviszonyuk megszüntetése is, illetve a testület gyakorolja a vezérigazgatókra vonatkozó munkáltatói jogokat is.

Az MSZP állást foglalt

Mandur László MSZP-s képviselő ”fekete hétfőként” emlegette a döntéshozatali napot. Politikai és gazdasági gyarmatosításnak nevezte a Fidesz médiapolitikai lépéseit. Sajtótájékoztatóján közölte: a kormánypárt megfosztja a közmédiumokat birtokló részvénytársaságokat tulajdonuktól, illetve a nyilvános pályáztatás nélküli döntéshozatallal a pártállami időket idézi.

Végezetül...

Gyakorlatilag a Fidesz kilenc évre bebetonozta magát a médiába: ha úgy tartja kedvük, leveszik a képernyőről Désit, Kunczét, lehalkítják Bolgárt és Bakácsot.

Az EBESZ a magyar zászló mellé egy feketét is kitűzhet és egyperces néma főhajtással emlékezhet meg az egykori magyar sajtószabadságról.