A határon túli egyetemek sikeresen összefognak

Határon túli magyar felsőoktatási intézmények részvételével Kárpát-medencei mentálhigiénés kollégium kezdődött csütörtök este a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumában (DEAGTC).

Nagy János centrumelnök a rendezvényen adta át a Debreceni Egyetem (DE) mentálhigiénés programjának új irodáját az agrárcentrumban.

Jávor András rektorhelyettes a mentálhigiénés együttműködésre utalva hangsúlyozta: új területtel bővült a DE, a kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem, a szabadkai Újvidéki Egyetem, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola, a komáromi Selye János Egyetem és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem már eddig is sokrétű kapcsolata.

Berényi András, a DE mentálhigiénés központjának vezetője egyedülállónak nevezte az I. Kárpát-medencei Mentálhigiénés Kollégium megrendezését, ugyanis - mint mondta - ez az első alkalom, amikor a határon túli magyar felsőoktatásban tanuló magyar hallgatók pszichés és pszichoszociális állapotáról kaphatnak átfogó képet a résztvevők.

A háromnapos találkozón lehetőség nyílik a határon túli egyetemek mellett működő civil hallgatói, segítői kezdeményezések bemutatkozására, s egy határokon átívelő civil háló kialakítására is a felsőoktatási intézmények között - tette hozzá Berényi András.


Forrás: MTI