Kiebrudalnák a jobbikos házaspárt a parlamentből

Lázár János 2014-től bevezetné, hogy a házaspárok ne lehessenek parlamenti képviselők. Ez vajon bosszú a Superman-díj jelölésért? A politikusbűnözésről Novák Előd, a Jobbik alelnöke nyilatkozott lapunknak.

Lázár János kijelentette, hogy a Fidesz megfékezi a politikusbűnözést, így 2014-től a házaspárok nem lehetnek parlamenti képviselők. A frakcióvezető szerint a politikusbűnözés miért egyenlő a képviselők közti házassággal?

A Fidesz egyik Superman-je bosszút áll a díjkiosztókon
Dúró Dóra úgy véli, a Fidesznek és a kormánypárt frakcióvezetőjének ez a javaslata beilleszkedik abba a sorba, amellyel a hatalom jelenlegi birtokosai szándékosan olyan törvényeket alkotnak, amellyel az ellenzéki pártokat igyekeznek gyengíteni. "Miután jelenleg csupán férjem és én vagyunk házastársak a képviselők közül, egyértelmű, hogy ellenünk irányul a Fidesz törekvése" - vélelmezi a politikus.

www.stop.hu
Ez egy komoly torzítás. Engem is meglepett egy kicsit, de örülök, hogy úgymond kényszerítve vannak és beszélnek erről a témáról, még ha személyes áldozatokat is követel az ügy. Jó, hogy beszélni lehet az álláshalmozás kérdéséről, még ha kicsit félresiklasztva is. Mindenki látja, hogy egy ez egy teljesen félrevitt válasz a valós problémára. Nyilvánvalóan sok érdeket sért ez a saját köreikben, így nem könnyű ezt a változtatást bevezetni.

Mi megtiltanánk az álláshalmozást, mert a képviselők nem képesek látatlanban ellátni a munkájukat. Lázár tekintélye meglehetősen csorbult a frakcióban. Úgy látom, hogy rajtunk akarja a sérelmeit kiélni. Tegye! Mégis, több bajunk is van ezzel a felvetéssel. Az egyik főbb problémánk az, hogy eleve nem hisszük el: gondot okozna az, hogy házaspárok vagyunk, hiszen miért ne tudnánk tisztességgel ellátni a feladatunkat. Míg egy politikai álláshalmozó valóban nem tudja ellátni a feladatát, addig az egyetlen közéleti vonatkozása annak, hogy házaspárok vagyunk, az a javaslatunk, ami az egyházi esküvők állami elismerésére vonatkozott. Eddig más közéleti vonatkozása ennek nem volt, hiába próbálnak ilyen érveket ránk hárítani.

A Jobbik Superman-díjára hivatott volt Lázár János is. Ön szerint hogyan lehetséges az, hogy álláshalmozóként Lázár egy ilyen javaslattal áll elő? Ez egy figyelemelterelés lehet a képviselő ügyleteiről?

Ez egy kétségbeesett vagdalkozás arra, hogy valahogy visszavágjanak. Fontos megjegyezni, hogy mi magunkra nézve bevezettük ezt a korlátozást, tehát ez a frakciónkban nekünk tiltott. Ők ezt törvényileg nem akarják -magukra nézve se- bevezetni. Következetlen a problémára adott válasz, mert Orbán Viktor felesége is volt egyéni országgyűlési képviselő –jelölt emellett listás és megyei listás képviselő-jelölt is a testületben. Navracsics Tibor felesége EP képviselő-jelöltje volt a pártnak. Bár való igaz, hogy az Országgyűlésben közvetlenül még nem volt ott a házaspár tagjuk, de gondolom ez inkább a véletlen műve.

A rendszerváltás óta eddig minden ciklusban volt házaspár tagja az Országgyűlésnek. A Fidesznél mennyire a véletlen műve lehet, hogy például a saját kerületünkben, azaz a tizenegyedik kerületben korábban mikor Fidesz vezetés volt, akkor a Fidesz helyi frakcióvezetője elvette a fideszes polgármestert, és továbbra is a testületben ültek és dolgoztak. Ugyanez van nálunk is. Nem arról van szó, hogy utólag behoztam a feleségemet a politikába, és adtam neki egy állást.

Elváltak, élettársak, szeretők, barátok, (unoka) testvérek vagy szülő-gyermek lehet egyszerre képviselő. Ön szerint miért nem vonatkozik rájuk a törvénykezés?

Vajon ki ellenőrizné, hogy egy házaspár tagjai valójában formálisan vagy ténylegesen váltak-e el? Nehéz megállapítani, hogy egyéb érdekszövetség van-e valakik között, és valaki szeretője-e egyik-másik politikusnak, hiszen sok ilyen pletyka is terjed az Országgyűlésben. Ezeket a kérdéseket talán még Kubatov Gábor sem tudja nyilvántartani.

Alkotmánymódosítással megvalósítható a passzív választójog korlátozása. Mondjuk ez egy elég merész elképzelés, de gyakorlatilag megtehetik. Szálka vagyok a szemükben. Az a fő oka annak, hogy engem nagyon utálnak, mert rendszeresen, kritikusan megnyilvánulok és szemükre vetem a különböző hibáikat, visszaéléseiket. Ahogy a nyílt levélben megfogalmaztam, hajlok a megegyezésre. Egyelőre erre a levélre nem válaszolt Lázár János, pedig örülnék, ha egyezséget tudnánk kötni. Feláldoznánk személyes érdekeinket, akármilyen közéleti ambícióink is vannak, ráadásul ő választhatna, hogy melyikünket akarja kitenni az Országgyűlésből, és melyikünk zavarja őt jobban.

Nyílt levélben kijelentette, hogy ha a Fidesz, a politikusi álláshalmozásnak véget vet, és a hétfőn lesöpört javaslatukat mégis megvalósítva, a pártállami vezetőket, Gyurcsányt és társait alkotmánymódosítással kizárnák a közéletből, akkor feleségével együtt felajánlják a lemondásunkat. Ön szerint Lázár él ezzel a lehetőséggel?

Komoly áldozatot kellene hozniuk. Szerintem megvizsgálják, hogy pontosan mit jelent például a kommunista vezetők kizárása. Az is elég sok érdeket sérthet a saját berkeiken belül, hogy kit tekintenek kommunista vezetőknek.

Akár egy hónapon belül adott személyek lemondhatnak a mandátumukról, ahogy Staudt Gábor is lemondott a főváros közgyűlési mandátumáról a jelenlegi erőviszonyok között. Ha ezt kimondanák, akkor akár már ebben a ciklusban be lehetne a javaslatot  hiszen az alkotmánymódosításhoz is hatszor nyúltak az elmúlt hónapokban. Ráadásul gyorsan hatályba léptetett intézkedések is voltak, tehát megtehetik. Mi nyitottak vagyunk, így most náluk pattan a labda.

Ez egy olcsó demagógia és nagyon nehéz védekezni.

Lehetséges, hogy Lázár meggondolja magát és visszavonja a javaslatot?


Igen, el tudom képzelni. Pedig nincs annál gálánsabb ajánlat, minthogy kettőnk közül választhat, hogy melyikünket akarja kiebrudalni az Országgyűlésből. Mi nem kérünk nagyon abszurd dolgot. A pozícióhalmozás Magyarországon 1994 előtt is tiltott volt. Többek között az is indokolja, hogy nem tartják be a házszabályt, hiába van előírva, hogy kötelesek részt venni az üléseken, ennek ellenére nem vesznek részt. Látható, hogy nem képesek ellátni a feladatukat, pedig főállású fizetések járnak érte.

A másik kérésünk pedig az, hogy ha ki akarunk zárni valakit az Országgyűlésből, akkor jogos, hogy a kommunista vezetőket is kizárjuk. Nem abszurd ez a kérésünk, méghozzá azért sem, mert társadalmi igény van arra, hogy legyen egy olyan rendszerváltás, amely során ne lehessenek az előző rendszer vezetői továbbra is komoly pozícióban.