Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, az ár sodorta el - tájékoztattott Tily Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel.

Felelős-e a Mal Zrt?

A hatóságok vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét az iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - közölte Pintér Sándor belügyminiszter Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Mint elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta Pintér Sándor, akit Orbán Viktor miniszterelnök küldött a helyszínre.

Kártérítésben részesülnek az iszapömlés károsultjai


Kapnak kártérítést az iszapömlés károsultjai, de ennek a mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg- mondta a belügyminiszter hétfő este Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után.

Pintér Sándor elmondta, hogy a károsultak elhelyezése megtörtént, a kártérítésről csak a károk felmérését követően tudnak dönteni. Az otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek számára ruha- és élelmiszer felajánlást várnak a segélyszervezetektől és ezek egyenlő elosztását az árvíz során kidolgozott új információs rendszer is segíti - tette hozzá.
A belügyminiszter szerint pontosan még nem lehet látni, hogy meddig tart a mentés, de reményeik szerint hamar befejeződhet.

250 fekvőhelyet tudnak biztosítani a károsultaknak


Késő este 250 fekvőhelyet szállított Devecser térségébe a katasztrófavédelem az otthonaikat elhagyni kényszerült emberek számára - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Töttős Györgyi szóvivő tájékoztatása szerint a lakosságvédelmi feladatok ellátásához minden eszköz rendelkezésre áll, hiszen a helyszínre vittek még 250 esővédő ruhát, 1.500 fáklyát, 10 világító készletet, 500 pár kesztyűt, 500 védőszemüveget, 300 csizmás védőnadrágot, 500 munkaruhát.

Hétfő este 10 órakor ismét ülést tart a megyei védelmi bizottság, amelyen részt vesz az ÁNTSZ munkatársa is, aki az esemény esetleges humán egészségügyi vonatkozását koordinálja.
A devecseri ideiglenes befogadóhely kínálta lehetőséggel eddig 31 ember élt - mondta a szóvivő.

140 katona vesz részt a munkálatokban, a mentés befejeződött

Már 140 katona és 28 "technikai eszköz" segít a mentésben Devecseren, az iszapömlés által érintett egyik településen - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn késő este az MTI-vel.

A tárcavezető, aki maga is Devecseren van, telefonon elmondta, hogy a katonák elsősorban az utak megtisztításával foglalkoznak. Folyamatosan mossák az utakat és lapátolják az "agresszív szennyeződést". A katonák ellátása és élelmezése megoldott - fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint a katonák, akik Székesfehérvárról, Veszprémből és Pápáról érkeztek, csak Devecseren dolgoznak.

A miniszter beszámolt arról is, hogy egyeztetett a devecseri polgármesterrel, és felmerült, hogy később esetleg a honvédség rakodógépekkel segítene a föld megtisztításában és az erősen szennyező anyag elszállításában.

Hende Csaba szólt arról is, hogy a két katonai helikopter befejezte a mentési munkálatokat, a továbbiakban az Országos Mentőszolgálat helikopterei szállítják a sérülteket.

Hét embert keresnek

Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este az MTI-vel.

A közlemény szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt.
Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett - áll az OKF közleményében.
Az érintett területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, illetve értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét, mezőőri szolgálatát, vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt.

Megszűnt az akut vészhelyzet


Az iszappal elöntött térségben nyolc tűzoltó is megsérült a mentési munkálatok során; az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Az OKF közleménye szerint a mentési munkálatokban megsérült nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.
A katasztrófavédelem azt kéri az érintett településeken élőktől: "továbbra is tartózkodjanak a vízzel való érintkezéstől", ne fürödjenek, és ne is horgásszanak az érintett szakaszokon. A lakosság részére további hasznos információkat tettek közzé a www.katasztrofavedelem.hu oldalon - írták a közleményben.


Megérkezett a 17 sérült Budapestre


Megérkezett a budaörsi repülőtérre az iszapömlés által érintett településekről 17 sérültet szállító katonai helikopter - jelentette hétfőn este az MTI munkatársa a helyszínről.

Hende Csaba is a helyszínre megy


Hende Csaba honvédelmi miniszter is az iszapömlés által érintett településekre megy - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este az MTI-vel. Részleteket később közöl a tárca.

Egy perces néma felállással emlékeztek az áldozatokra

Az országgyűlési képviselők hétfőn kora este, a plenáris ülést megszakítva egy perces néma felállással emlékeztek az Ajka és Devecser között történt iszapömlés halálos áldozataira.

A Mosoni-Dunát is veszélyezteti az iszapömlés


A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn este, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján.


Életveszélyben van két sérült


Ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak az Ajka közelében történt iszapömlés sérültjei közül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő esti jelentése szerint negyvenhatan könnyű sérüléseket szenvedtek.

A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek - írta Töttős Györgyi, az OKF szóvivője.
A katasztrófavédelem Krízis Intervenciós csapatának négy szakembere is a ott tartózkodik, hogy "pszicho-szociális" segítséget nyújtson az érintetteknek


Budapestre hozzák a sérülteket


Hat embert már budapesti kórházakba szállítottak, további 17 sérülttel pedig hamarosan elindul a katonai helikopter.
 A vészhelyzet helyszínére egy MI8-as és egy MI17-es katonai helikoptert küldtek, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek - közölte korábban a tárca.

Súlyos betegségeket okozhat az iszap

Azonnal meg kell kezdeni kármentesítést a vörösiszappal szennyezett területen, mivel ha az kiszárad és bekerül az ökoszisztémába, a későbbiekben még nagyobb problémákat jelenthet - nyilatkozta Simon Gergő, a Levegő Munkacsoport vegyész szakértője hétfőn az MTI-nek.

A szakértő elmondta, hogy a vörösiszap a legnagyobb mennyiségben képződő veszélyes hulladék Magyarországon. Maró lúgos kémhatása van. A bőrt és a szemet marja, de akár tárgyakat is szétmarhat. Ha nem kezdik meg az azonnali kármentesítést, a kiszáradt talajból felszálló por az emberi szervezetre önmagában is mérgező.

A nehézfémmel szennyezett területeket általában talajcserével szokták kármentesíteni, a szennyezett földet veszélyes hulladéklerakóba teszik - tette hozzá Simon Gergő.

A vörösiszap nehézfémeket tartalmaz, a legnagyobb problémát a magas ólomkoncentrációja jelenti. Az ólom ismert idegméreg, kis mennyiségben is veszélyezteti a gyermekek idegrendszeri fejlődését, de emellett a vesét is károsítja. Ezenkívül több rákkeltő nehézfémet is tartalmaz, mint a karbium, az arzén vagy a higany, és megvan az esély, hogy radioaktív anyagok feldúsultak a vörösiszapban.

Az iszap természetben okozható veszélyeiről azt mondta, hogy a lúgnak önmagában nincs hosszú távú környezeti hatása, mivel az a vízzel felhígul, viszont maró hatása kipusztítja a növényzet egy részét.

Fontos az is, hogy az iszap a talajban ne jusson le nagyon mélyre, mivel a talajvízbe kerülve súlyos problémákat jelenthet. Egyrészt a talajvíz a környéken elszállítja a szennyeződést, emellett bekerülhet az ivóvízbázisba, termőföldekbe. Márpedig a nehézfémekkel - különösen ólommal - szennyezett ivóvíz erősen mérgező - hangsúlyozta a szakértő.

Az állatvilágra is veszélyt jelent maró hatása. A vizekbe, folyókba kerülve halpusztulást okozhat a vörösiszap, de nem akkorát, mint a ciánmérgezés. Az emberekre nézve veszélyes , ha mérgezett állatot fogyasztanak.

Két halottja van az iszapömlésnek

Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még keresnek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, a településen tartott sajtótájékoztatón.

Nyomozást indít a rendőrség

Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - tudatta a rendőrség az MTI-vel hétfő este.

A környező települést is elöntötte a vörösiszap


Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap; az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem negyven 40 embert kellett kimenekíteni - mondta Marton László, Somlóvásárhely polgármestere az MTI-nek.    A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, ami nagyon veszélyes, maró hatású anyag.

 A polgármester hangsúlyozta: a gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg.

Marton László elmondta, hogy a kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg,  voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről. 

Pintér Sándor a helyszínre érkezett


Megérkezett Kolontárra hétfő kora este Pintér Sándor belügyminiszter, a tárca vezetőjét jelenleg a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatják az iszapömlés következtében kialakult helyzetről.

A sajtó képviselőit a megbeszélés után tájékoztatják a védekezési munkálatokról.

Nincs sugárveszély

Nincs az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délután az MTI-vel.


A vegyvédelmi zászlóalj siet a bajbajutottak segítségére

Gépjárműveket és katonákat is küld a honvédség az iszapömlésben érintett településekre és területekre; hamarosan megérkezik a vegyvédelmi zászlóalj is a helyszínre - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő késő délután az MTI-vel.

Helyreállt a gázszolgáltatás

Az üzemszünet után a kolontári lakosok ismét használhatják a szolgáltatást - közölték a gázszolgáltató szakemberei a Veszprém megyei településen.
A helyi művelődési házban elsősegélyhelyet alakítottak ki, a plébánián átmeneti szállásra lelhetnek az elöntött házak lakói.

A honvédség is segít

Egyelőre felderítő helikopterrel vizsgálják a helyszínt, hogy világossá váljon, hová kell küldeni a segítséget, melyek az érintett területek.
 A katonákat és a mentesítő járműveket mindenképpen hamarosan kiküldik - tették hozzá.

Hatvan sérültje van a katasztrófának

Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette - közölte az Országos Mentőszolgálat hétfő késő délután az MTI-vel.


Lezárták az utakat

Devecsert Pusztamiske és Somlóvásárhely felől lehet megközelíteni - mondta Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A településre három mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett; a sérülteket a legközelebbi kórházakba szállítják. A mentés jelenleg is zajlik, a katasztrófavédelem nagy erőkkel folytatja a védekezést az elöntött területeken, Devecserben.

Traktorral menekítik ki az embereket

A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek emberek - mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester az MTI-nek.

A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől. Az MTI tudósítója a helyszínen 11 tűzoltóautót és 14 rendőrautót látott.

A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak.

Összeült a védelmi bizottság

A védelmi bizottság helyszíni ülésén ott van Hofmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgató-helyettese, aki az MTI-nek mindössze annyit mondott: tájékozódik, s a védelmi bizottság tagjaival közösen keresik a megoldási lehetőségeket a veszélyhelyzet kezelésére.

Eltűnt embereket keresnek

Az internetes lap szerint két embert nem találnak, mivel a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak.

 Az oldal információi szerint áldozatai is vannak a katasztrófának, de Ipsits Csaba rendőrkapitány szerint a hír nem igaz.

Az iszap, ami egész Kolontárt elöntötte, maró hatású. Az iszap elérte Devecsert is. (Kolontáron mintegy 800-an, Devecseren csaknem ötezren élnek.)

A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Rendőrök és mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz, tudta meg az internetes lap Kovács Lászlótól, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől.

Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek, a mentők és a környezetvédelmi felügyelőség kárelhárító szakemberei.

Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, feladatuk most az ő mentésük házról-házra járva, aztán a vagyontárgyakat menekítik - mondta Bakos György a portálnak. A szennyvíz-csatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.

A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt. A mentők egyelőre nem erősítették meg információkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.

Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát és a háztetőkön még mindig látnak oda menekült embereket. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.


Megsérült egy gázvezeték is


A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Elkezdődött az érintett lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A helyszíni mentést az OKF irányító törzse vezeti.

A barna iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, azt bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni - közölte az OKF szóvivője, hozzátéve, hogy ajánlott az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése.

Veszélyes anyag ömlött ki

Erősen maró hatású veszélyes anyag ömlött ki hétfőn a devecseri gátszakadáskor - tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. A a katasztrófavédelem ügyeletesének közlése szerint a térségben katasztrófahelyzet alakult ki.

Bakos György elmondta, hogy az iszap elárasztotta az Ajka és Devecser közötti Kolontár települést. A közeli timföldgyár vörösiszap-tározójából kiszabadult ár Devecser irányába folyik, a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki.
A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak; leállt a vasúti forgalom; az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is tart.

700 ezer köbméter iszap zúdult a településekre


Bakos György az MTI-nek elmondta: mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója.

Az ár Devecser irányába folyik, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik - mondta a szóvivő.

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.

A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.
Forrás: MTI/HírExtra
Értékelésünk
Balról
Jobbról