Kedvcsináló az Őszhöz - Október

Októberben folytatjuk a programajánlónkat, mely a következő hónapban elsősorban a kulináris élvezetekre összpontosít. Igaz, hogy már egyre hűvösebbek a nappalok, azonban egy finom pohár bor és a fáradt napfény még felmelegítheti szívünket.

„Bágyadt a nap, bágyadt a tájak, a télre fázva gondolok, s a langyos őszi napsugárnál vérem még egyszer föllobog.”(Reviczky Gyula: Ősz felé- részlet)

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál – 2010. október 7 - 10.

Villányi szőlőművelés
A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szőlők egy részét tovább művelték. Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv, rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát, és a héjonerjesztéses vörösborkészítés technológiáját. A megfogyatkozott szőlőterületet gyorsan pótolták, sőt tovább növelték. A török uralom alatt megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétől folyamatosan, szervezetten pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Betelepülésük jelentős változásokat okozott a szőlőtermesztésben és a borászatban. Magukkal hozták "Portugieser" azaz a Kékoportó szőlőfajtát is.
A legnemesebb pálinkákkal, kolbászkülönlegességekkel és egyéb kulináris ínyencségekkel várják a látogatókat, ezúttal a Budai Várban. Idén Olaszországot és nemzeti italát, a grappát hívták vendégségbe a fesztivál szervezői. Magyarország legnagyszerűbb mesterei és főzdéi vonultatják föl legízletesebb pálinkájukat, ezenkívül kedvükre kóstolhatnak a legismertebb olasz törköly- és szőlőpárlatokból, a grappákból.

A Várban felállított olasz "negyedben" egy igazi szakértő, Gianni avatja be az érdeklődőket a grappa készítésének rejtélyeibe. A magyar pálinkakészítők közül mintegy húsz főzde képviseli magát és közel tíz kolbászos stand állít ki a rendezvényen. A fesztivál látogatói kedvükre iszogathatnak a legnépszerűbb mézes különlegességekből és az egyre kedveltebb pálinkakoktélokból is.

XIII. Szarvasgomba-vadászat – Szalajka-völgy, 2010. október 9.

Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben. A program részeként sor kerül a szarvasgomba kereső kutyák országos versenyére, illetve a szarvasgombás termékek bemutatójára és vásárára is. A talált zsákmány kiértékelése után az ínyencek megkóstolhatják a szarvasgombából készült ételkülönlegességeket.

Oldtimer Show – Budapest, 2010. október 22 - 24.

A SYMA Rendezvényközpontban kerül megrendezésre a veteránjárművek nagyszabású, nemzetközi kiállítása, mely Közép-, Kelet-Európa legnagyobb veteránjármű kiállítása.
Nem csak a járművekkel, hanem a díszletekkel, a korhű jelmezekkel és a korabeli háttérzenével is próbálnak nosztalgikus hangulatot  varázsolni a látogatók számára. Az Oldtimer Show-ra érkezők, élőben találkozhatnak a régi korokban használt járművekkel, a járműveket használó emberek öltözetével, az általuk hallgatott zenevilággal, festészettel és szobrászattal.

Az Oldtimer Show igazi kulturális csemege azoknak, akik érdeklődnek a régi korok iránt. Idén is vadonatúj kollekció kerül bemutatásra: lesznek majd nagyon értékes veterán autók, nagyon ritka veterán motorok, antik autók, luxus kategóriájú veteránautók, versenyautók, versenymotorok és még jó néhány különleges jármű.

Évadzáró Vitorlás Verseny – Balatonfüred, 2010. október 23 - 24.

Az őszi Balaton hangulata semmihez sem hasonlítható, főleg ha a nap is süt hozzá. Minden évben október utolsó hétvégéjén zajlik az Évadzáró Vitorlás verseny a Balatonon, melyet, mint nyárbúcsúztató program, nem érdemes kihagyni. A nemzetközi minősítő vitorlás versenyen több hajóosztályban lehet nevezni, de akár látogatóként is részt vehet benne bárki. A Balatonfüreden rendezett Évadzáró Vitorlásverseny nemcsak a hajósoknak élmény, hanem azoknak is, akik a partról figyelik a dagadó vitorlákat, hiszen számos programmal várják az érdeklődőket.

Október 23. Ünnepség Budapesten – 2010. október 23.

Nemzeti ünnepünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetére, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjára emlékezik. 1991 óta ez a nap állami ünnep, az emlékezés és a tisztelgés ünnepe. Idén sem hiányozhat a programok közül a zászlófelvonás a Kossuth téren, csendes emlékezés a Nagy Imre szobornál és az Ötvenhatosok terén álló emlékműnél. Este meggyullad majd a Forradalom lángja a Kossuth téren, mely egészen november 4-ig, a forradalom bukásának napjáig el sem alszik.

Szépasszony-völgyi Disznótoros – Eger, 2010. október 23.

Hurka, kolbász és forralt bor vár mindenkire, aki ellátogat a Szépasszony-völgybe október 23-án. Az egri borvidék leghíresebb helye, a Szépasszony-völgy, ahol a boros pincék mindig szívesen látják egy pohár finom borra az arra látogatókat. A történelmi napon, szabadtéri programokkal, borkóstolással és finom ételekkel várják a szórakozni vágyó vendégeket.

Csipkebogyó Fesztivál – Szarvaskő, 2010. október 23.

A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett, szórakoztató programokkal, egésznapos zenével, forralt borral, csipketeával, csipkelekváros fánkkal és palacsintával várnak minden érdeklődőt.

IV. Szigligeti Süllő Fesztivál – 2010. október 23 - 24.

Szigligetnek ez a szezonzáró rendezvénye, mely 2006-ban került először megrendezésre. A halételek és a bor mellett, népművészeti vásár, a színpadon folklór és könnyűzenei programok szórakoztatják majd a vendégeket. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol nem csak halételekkel, hanem helyi ételkülönlegességekkel is várják az érdeklődőket.

Csabai Kolbászfesztivál – Békéscsaba, 2010. október 28 - 31.

A gasztronómiai fesztivált immáron tizennégy éve rendezik meg Békéscsabán, a csabai kolbász hagyományaira alapozva. Idén is lesznek kolbászos programok és versenyek, kiállítások és vásárok, szakmai és civil programok és szabadidős szórakozási lehetőségek is.