MSZP: Orbán manipulálja a költségvetést

Az MSZP szerint politikai célú költségvetési manipuláció a miniszterelnök azon kijelentése, hogy nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány, emiatt fontolóra veszik a jogorvoslati lehetőségeket, beleértve a büntetőjogi lépéseket is.

Szanyi Tibor kampányfőnök, a parlament gazdasági bizottsága pénzügyi ellenőrző albizottságának szocialista elnökével, illetve a párt szóvivőjével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Orbán Viktor csütörtökön, a TV2 Tények Este című műsorában azt mondta: a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit, és a jóval több mint százmilliárd forintos különbözet sorsát fel kell deríteni.

Szanyi Tibor hangsúlyozta, költségvetési számokkal csak az tud trükközni, aki a számok és a költségvetési tételek birtokosa, azok felett rendelkezik. Ez öt hónapja a Fidesz-kormány - szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy a Bajnai-kabinet idén januárban lezárta a pénzforgalmi kimutatást, azóta a 2009-es évet érintően kiadás nem keletkezett és nem is keletkezhetett.

Szanyi Tibor kitért arra: az eredményszemléletű zárszámadás abból jön ki, hogy bizonyos elemeket a 2009-es vagy a 2010-es költségvetés terhére számolnak-e el, erről viszont az Orbán-kormány döntött.

Felidézte: az Orbán-kormány fogadta el és terjesztette az Országgyűlés elé a 2009-es zárszámadást, amit a parlamenti szakbizottságok egyhangúlag el is fogadtak.
Józsa István közölte, ha ennek a kijelentésnek az Országgyűlésben is érvényt akar szerezni kormány, akkor összehívják a pénzügyi ellenőrző albizottság ülését és napirendre tűzik a kérdést, mert ez olyan súlyú dolog, ami megrengetheti a forint árfolyamát és kétségbe vonja a parlamenti jogrendet.

Török Zsolt szerint a kérdés az, hogy Orbán Viktor veri át a minisztereit vagy a tárcavezetők a kormányfőt.

Az MSZP szóvivője arra kíváncsi, hogy a miniszterelnök milyen módon vesz elégtételt azért, mert félrevezették. Azt kérte Orbán Viktortól, hogy még október 3-a előtt valljon színt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert vagy Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt meneszti-e.

Az MTI azon kérdésére, hogy milyen jogorvoslati lehetőséget, illetve büntetőjogi lépést terveznek, Szanyi Tibor azt válaszolta, ezt még vizsgálják.
Forrás: MTI