LMP: folytatódik a narancsuralmi zsákmányszerzés

Az LMP szerint az, hogy hétfőn sürgős eljárással a kormánypártok napirendre akarják vetetni a parlamentben a legfőbb ügyész jogállását is érintő alkotmánymódosítást, "a narancsuralmi zsákmányszerzés folytatása" - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője.

Schiffer András szerint a változtatással az ügyészséget nem a kormány alá rendelnék, mert ennél a Fidesz "sokkal ötletesebben politizál".

Felhívta a figyelmet arra, hogy három ponton nyúlnának bele a jogszabályokba: a legfőbb ügyészt ezentúl kétharmados többséggel választanák, akit az Országgyűlés nem interpellálhatna, és mandátuma 9 évre szólna. Schiffer András ezt úgy összegezte, hogy így sokkal inkább egy párt uralma alá rendelnék a legfőbb ügyészt, hiszen parlamenti ciklusokon keresztül maradna hivatalban, és az interpellációkkal sem ellenőrizhetnék a tevékenységét.

A frakcióvezető szerint ez azt mutatja, a Fidesz úgy változtatja a jogszabályt, hogy akkor is tovább tudja érvényesíteni politikai befolyását, ha már nem lesz meg a kétharmados többsége, vagy nincsen kormányon. Hozzátette ugyanez volt megfigyelhető az Állami Számvevőszék elnökének, illetve az alkotmánybírák jelölésekor.

A politikus érthetetlennek nevezte, hogy miért kell ilyen gyorsan előterjeszteni a módosítást, hiszen éppen zajlik az alkotmányozási folyamat. Mint mondta, az LMP az ügyészi szervezet jogállásáról, annak kormány vagy parlament alá rendeléséről csak az alkotmányozási folyamat keretén belül tud állást foglalni.

A frakcióvezető úgy összegzett, hogy a Fidesz a teljes büntetőeljárás és közigazgatás feletti kontrollt több ciklusra előre, egy pártkatonára akarja bízni.

A sajtótájékoztatón részt vett Szilágyi Péter, a párt képviselője is, aki arról beszélt, hogy a legfőbb ügyész fontos törvényességi felügyeletet lát el a kormánynál alacsonyabb szintű közigazgatási szervek felett, illetve az államigazgatás által használt jogi eszközök ellen is óvást nyújthat be. Szavai szerint most viszont az ország egész sorsát érintő kérdések megvitatásából ki fog maradni a parlament az alkotmánymódosítás miatt.
Forrás: MTI