A Város Mindenkié csoport: az LMP programja elfogadható

A hajléktalanokkal kapcsolatos elképzelések közül a Lehet Más a Politika (LMP) fővárosi programját tartja a legjobbnak A Város Mindenkié csoport; a hajléktalan és nem-hajléktalan aktivistákat tömörítő csoport képviselői szerint a Fidesz és az MSZP kétarcú politikát folytat.

A civilek a kidolgozottság, a társadalmi igazságosság és a tolerancia szempontjai szerint vizsgálták a Fidesz, az MSZP, az LMP, az MDF és a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) párt választási programját - mondta Bene Géza, a csoport tagja kedden Budapesten.

Az LMP esetében pozitívum, hogy a programalkotás során szakmai párbeszédet folytatott az érintettekkel, így A Város Mindenkié csoport elképzelései is megjelennek a programjában. Az LMP - Bene Géza szavai szerint - elismeri, hogy a tömegszállás nem megoldás a hajléktalanság problémájának kezelésére, fellép az emberhez méltó lakhatás biztosítása mellett, valamint a szociális bérlakások témájával a pártok közül a leghangsúlyosabban foglalkozik. Negatívumként értékelték viszont, hogy az LMP programja nem tért ki az üresen álló lakások hasznosításának problémájára - tette hozzá.

A csoport szerint a Fidesz és az MSZP kétarcú politikát folytat. A Fidesz programjának pozitívuma, hogy kimondja: az ellátórendszer a budapesti hajléktalanok alig felének tud szállást biztosítani. A fővárosban a legutolsó becslések szerint mintegy nyolcezer hajléktalan ember él, a szállókon viszont négy és félezren férhetnek el - jegyezte meg Bene Géza. Pozitívumként értékelték, hogy a párt fejleszteni akarja az ellátórendszert a célzott támogatások bevezetésével.

Bene Géza elmondta, a Fidesz programjából kimaradt a szociális bérlakások fejlesztésének gondolata. Negatívumként értékelik, hogy a párt "a köztéri hajléktalanságot köztisztasági és rendészeti problémaként kezeli".

Takács Attila, a csoport képviseletében az MSZP programját értékelve azt mondta: az szakmai szempontból "egetverő hibákat" tartalmaz. Ugyanakkor üdvözlendő, hogy a párt a hajléktalanság megelőzésére, az abból kivezető utakra helyezi a hangsúlyt, foglalkozik a szociális bérlakások fontosságával. Az MSZP "gondol a rendpárti választókra" is, mert szerepel a programjában, hogy "csökkenteni kellene a közterület életvitelszerű használatának gyakorlatát".

A csoport a SZEMA és az MDF programját értékelte a legrosszabbra. Takács Attila elmondta, a SZEMA programjának azért van pozitívuma: szól arról, hogy korszerűsíteni kellene a szociális ellátórendszert és szükség lenne a bérlakáspiac szabályozására. Komoly negatívumként értékelték viszont azt az elképzelést, miszerint az állam kivonulna a szociális ellátásból, és kizárólag civil szervezetekre bízná ezt a feladatot.

A szervezet szerint az MDF programja kidolgozatlan és semmilyen szolidaritást nem mutat a szegény emberekkel. A hajléktalanság kizárólag mint növekvő pénzbírsággal sújtandó közterületi rendzavarás jelenik meg - mondta Takács Attila.

A Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt programját nem vették górcső alá, mert "csak demokratikus pártokkal" foglalkoztak, illetve "viccpártokkal" nem kezdtek semmit - közölték.
Forrás: MTI