A munkanélküliek és a gazdaságilag aktívak száma is nőtt

A KSH legfrissebb adatai szerint július-augusztusban ugyanakkora a munkanélküliségi ráta, mint május-júliusban. Váradi Ritával, a KSH statisztikai szaktanácsadójával beszélgettünk.

Úgy fogalmazott több lap is, hogy befagyott a munkanélküliség. Mennyire megalapozott ez?

Nőtt a munkanélküliek száma
2010. június–augusztusban a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 804 ezer fő volt, lényegében megegyezik az előző év azonos időszakának értékével.

A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal, 471 ezer főre nőtt, ami 1,1 százalékponttal magasabb, azaz 11, százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.
Én ilyen messzemenő következtetéseket nem vonnék le. A vizsgált mintáknak vannak sajátosságai. Ezek nagy elmozdulásokat ritkán tudnak előidézni.

Másik, ami miatt nem mondanék ilyet, hogy van a munkanélküliségnek egy bizonyos szezonalitása. Például: a diákok az iskola befejezése (akár érettségi, akár felsőfokú képesítés megszerzése) után igyekeznek munkát keresni, mert piaci helyzet ismeretében tudják, hogy ez nem megy könnyen. A megfigyelés tapasztalata alapján a munkanélküliségi ráta az őszre növekedik.

Gondolom ez részint a szezonális munkáknak köszönhető.

Annak is. Idén azt vártam volna a nyárra, hogy csökken egy kicsit a munkanélküliségi ráta. De ez nem történt meg. Valószínűleg azért, mert bedugult a munkaerőpiac. Az emberek keresnek munkát, csak nem olyan könnyen helyezkednek el, mint a válság előtt. Ez érvényes a szezonális nyári munkákra is.

Ennek csak a válság az oka?

Nem kizárólag. De az beszédes, hogy a fiatalok korábban az iskola befejezése után még éltek az utolsó nyári szünet lehetőségével, most viszont nem.

Ami szintén válságtünet, hogy csökkentek a szezonális munkalehetőségek, dacára a közmunkaprogramoknak.

A közeljövőben növekedni fog a munkanélküliségi ráta?

Úgy gondolom, hogy a fiatalok tekintetében igen. De, hogy hogyan alakul a munkaerőpiac, azt nehéz kiszámítani.

Nyilvánvaló, szükség lenne új munkahelyekre, de inkább az a tapasztalatom, hogy sok vállalkozás leépül, tönkremegy és magas az elbocsátások száma. És ez a legjobb munkavállaló korúaknál van így.

A ráta maradt, a munkanélküliek száma mégis növekedett.

Ez egy arányszám. A munkanélkülieket a gazdaságilag aktív emberek létszámához viszonyítjuk. Az aktívak száma és a munkanélküliek száma is növekedett, ezért nem változott maga a ráta.