Visszanyal a Citrom Díj

Mi értelme van egy olyan valaminek, mint a Magyar Antistigma Kezdeményezés? A HírExtra elárulja, hogy semmi. Sőt. Mi értelme van egy kezdeményezésnek, ami zsarolja a médiát? Na ugye. Visszanyal a Citrom Díj.

NYITNIKÉK, Antistigma, Ébredések
A nyitnikek.hu oldal 2006 óta működik. A budapesti Ébredések Alapítvány készítette, a működtetője pedig az Ébredések Alapítvány és a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés. Az oldal célja, hogy felvilágosító, tájékoztató anyagok közzétételével segítse a pszichiátriai betegséggel élőket mindennapi problémáik során, különös tekintettel a megkülönböztetésekre. Az első Magyar Antistigma Kezdeményezés idén januárban indult, de már sok civil szervezet és magánszemély is csatlakozott. Ennek alapján egyébként komolyan lehet venni a szerveződést.
Egyre több a mentális problémákkal küszködő embereket megbélyegző híradás a médiában - állítják a NYITNIKÉK hálózat mögött álló Magyar Antistigma Kezdeményezés. A szerveződés mögött tucatnyi alapítvány, illetve magánszemély – köztük egy csomó orvos – áll. Még a tőlük kapott sajtóközlemény is korrektnek tűnik.

Egy mozgalom, mely felkarolja és segíti a mentális betegségekkel küzdő emberek harcát a mindennapos megbélyegzések ellen? Jól hangzik, na.

„A NYITNIKÉK hálózat tagjai folyamatosan figyelik a média-megjelenéseket, annak érdekében,
hogy észrevételeinkkel segíteni tudjuk a sajtó dolgozóinak munkáját. Célunk az, hogy emberséges, egyenlő bánásmódban részesüljenek a mentális problémával élők. A szervezet oldalán a legstigmatizálóbb média-megjelenéseket az „Arany Citrom” díjra jelöljük, melyet idén év végén fogunk átadni. Ugyanakkor a legjobb sajtómegjelenéseket is gyűjtjük, melyeket pozitív elismerésben fogunk részesíteni” – ezt már Harangozó Judit, a Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője mondta a HírExtrának. A szakember azt is elárulta, hogy a hiányos tudáson alapuló megjelenések a Lipót felszámolása után szaporodtak el.

Na de miért haragudnak annyira Vujity Tvrtkóra, a TV2 műsorvezetőjére?

Tvrtko és a Mokka is hibázott?

Azt mondják, hogy a közelmúltban a TV2 Mokka és Napló című műsora is bemutatott egy-egy pszichiátriai problémával küzdő személy esetét. Csakhogy a kereskedelmi tévé magukból kikelt, őrjöngő, fenyegetőző, közveszélyes embereknek mutatta be a betegeket. Ezzel pedig szándékukon kívül azt sejtetve, hogy a mentális problémákkal élők általában veszélyesek, rendzavarók és a legjobb, ha bezárják őket.

Megkeresésünkre Vujity Tvrtko csak annyit közölt, hogy semmilyen formában nem szeretné kommentálni az ügyet és a Magyar Antistigma Kezdeményezés állításait. Tvrtko egyébként 2003 és 2007 között az Európai Unió antidiszkriminációs kampányának magyarországi nagykövete volt.

Hiba van az antistigma rendszerben


A HírEtra információi szerint azonban egy korábbi sérelem húzódik a TV2 és a Magyar Antistigma Kezdeményezés között.

A Naplóban ugyanis augusztus 29-én, vasárnap lement egy riport az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (közismert nevén Lipót) 2007-es bezárása miatt kialakult helyzetről, amit az antistigmások próbáltak volna megfúrni (Sorsukra hagyva? – Magukra hagyott betegek és újbóli indulatok: miért kellet bezárni a Lipótot?, TV2, Napló, 2010. augusztus 29.).

A Napló szóban forgó riportja, melyet egyébként nem Vujity Tvrtko, hanem Tóth Andrea készített:



Konkrétan a promó megtekintése után arra kérték a csatornát, hogy ne adják le a teljes anyagot, mert ők nem találták megfelelőnek. Az antistigmások azzal fenyegették meg a csatornát, hogy ha mégis leadják a riportot, akkor jön a háború: a maguk eszközével azon lesznek, hogy rossz színben tüntessék fel a csatornát, illetve a kérésüknek ellenálló Tvrtkót.

Talán nem véletlen, hogy az ezek után megalapított Citrom Díj első számú jelöltje Vujity Tvrtko és a TV2.

Magukat stigmatizáló antistigmások?

Nagy kérdés azonban, hogy ezek után mit ér ez a Citrom Díj, illetve milyen jogon kérik a médiától, hogy komolyan vegyék az általunk képviselt ügyet, ha ők sem veszik komolyan a médiát.

Tényleg, mi is a stigmások baja a média egészével?

„Feltételezzük, hogy a témával kapcsolatos, a médiaszakembereket is sújtó, általános
társadalmi tájékozatlanság miatt találkozunk egyre több társadalmi előítéleteket tükröző és
erősítő híradásokkal. A lelki zavarok ijesztő és stigmatizáló beállítása elriasztja az embereket attól, hogy lelki segítséget kérjenek. Szándékunk közös: minél kevesebb legyen az életünket nyomorító és néha, extrém esetben akár veszélyeztető mentális zavar” – mondta Ratkóczi Éva, a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány szakmai vezetője.

Felmerül a kérdés: hogyan kellene akkor bemutatni a médiának a mentális zavarokkal küzdőket?

Megpályázzuk a Citrom Díjat

Harangozó Judit szerint tudatosságot szeretnének elérni a médiánál. A korrekt tájékoztatás ugyanis mindenképp a segítségükre van, de mint mondja, sajnos nagyon sok a ferdítés.

Ennyi biztos. Nem egyértelmű azonban, hogy csak a média részéről.

Hogy mi lesz ezek után a Citrom Díjjal? Higgyünk a stigmásoknak, és borzadjunk el mi is a média nem megfelelő hozzáállásán? Vagy tartsuk ezt az egész mozgalmat egy kicsinyes, álszent, céljaikat hangoztató szervezet öncélú bosszújának?

Mindenesetre gyanítjuk, hogy cikkünk után a HírExtra is beszáll a Citrom Díjért küzdők egyre népesebb táborába. Pedig mi tényleg nem bélyegeztünk meg egy mentális problémával küzdő embert sem. Hacsak nincsenek ilyenek a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetői között...