Soltész: meg kell erősíteni a családokat

A fejlesztések mellett a családok megerősítésével, az alacsony jövedelműek támogatásával fogjuk csökkenteni a szociális ellátó rendszerre jutó nyomást - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Kiskunhalason.

Ha a családokat nem erősítjük meg, ha a családot, mint értéket nem tartjuk kiemelten fontosnak, akkor a szociális ellátó rendszer még nagyobb terhet kap - jelentette ki az államtitkár a Halas Többcélú Kistérségi Társulás szociális szolgáltató központjában tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós szerint nem véletlen, hogy a családok átmeneti otthona tele van és nem azokkal, akik anyagi okok miatt veszítették el a lakásukat, hanem azért, mert a családok szétestek.

Az államtitkár szerint az alacsony jövedelmű családok megsegítése érdekében az Orbán-kormány első intézkedéseinek egyikeként december 31-éig meghosszabbította a gáz és távhő ártámogatást.

"Július 1-jével a szocialista kormány megszüntette volna a támogatást, ezért megdöbbenek, amikor Kiss Péter volt szocialista miniszter azt kérdezi, hogy mi lesz a jövő évben a támogatásokkal" - mondta.

Az államtitkár hozzátette: a támogatást a jövő évben mindenképp fenntartják, a legalsó két jövedelemi kategóriákban élők számára.

Soltész Miklós Kiskunhalason is hasonló helyzetet tapasztalt, mint az ország több részén: a családok átmeneti otthona telt házzal működik akárcsak a hajléktalanokat ellátó intézmény valamint az idősellátásban is hosszú várólista van.

Ez azt mutatja, hogy iszonyú nagy az ínség, és iszonyú nagy az elvárás - tette hozzá.
Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az Európai Unió pályázatain, melyeket az időskorúak, fogyatékosok vagy a gyermekvédelem területén kiírnak, az elnyert összegek ne tanulmányok írására, vagy konferenciák megtartására menjenek el, hanem azokból minél több beruházás valósuljon meg.

Az MTI kérdésére Soltész Miklós a kiskunhalasi pszichiátriai otthonban folyó ügyészi vizsgálattal kapcsolatban elmondta: általánosságban az a véleménye, hogy a beérkezett panaszokat ki kell vizsgálni, majd a végén a megfelelő intézkedéseket meg kell tenni.

Hangsúlyozta azonban: figyelembe kell venni, hogy akik itt dolgoznak, akik itt szolgálnak, azok olyan nehéz és felelősségteljes munkát végeznek, hogy előfordulhat: panasz érkezik rájuk.
"Ez nem azt jelenti, hogy rosszul végzik a munkájukat, nem azt jelenti, hogy ők gonosz emberek" - fűzte hozzá.

Szava szerint, "aki a szociális területre eljön dolgozni, aki a feladatot vállalja, azok közül nagyon minimális az, aki nem jó szándékkal jön ide".

Soltész Miklós kiemelte: a szociális ágazatban dolgozók mellett mindig ki fog állni, mert "sokszor olyan munkát végeznek, amit a hozzátartozó nem végez el".

Még az év elején az egyik kereskedelmi televízió számolt be arról, hogy a kiskunhalasi intézményben súlyosan bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak betegeket. Több ember ellen eljárás indult.
Forrás: MTI