Arcátlan lépés lenne a hajléktalanok kitiltása a közterekről

Az MSZP szerint cinikus, álságos és elfogadhatatlan az a kormányzati "megoldási javaslat", amely esztétikai és rendészeti kérdésként kívánja kezelni a hajléktalanok ügyét.

Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt a Korózs Lajos volt szociális államtitkárral közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: küzdeni fognak az ellen az embertelen, szavai szerint a belügyminiszter és a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje által felvetett javaslat ellen, amely szerint ki kell tiltani a hajléktalanokat a közterületekről.

"Hazugság" Vecsei Miklós szociálpolitikusra hivatkozni ez ügyben, mert ő ilyet nem állított - fogalmazott a szocialista főpolgármester-jelölt.

Korózs Lajos azt vetette fel, hogy mennyivel lesz jobb a helyzet, ha a hajléktalanok beköltöznek majd a lépcsőházakba. Véleménye szerint, ha a hajléktalanok bujkálni kényszerülnek, akkor megszakad a kapcsolatuk a szociális szakemberekkel is.

Az MSZP elnökségi tagja a szociális tárca mellett működő hajléktalanokkal foglalkozó konzultatív testület összehívását is sürgette. Kifogásolta, hogy az állami apparátus nem a szakmával konzultál.

Korózs Lajos információi szerint már a tárcák közti egyeztetés zajlik arról a javaslatról, amely a közterületek "rendeltetésszerű használatát" rögzítené. Mint mondta, az építési törvénybe kerülne bele a hajléktanok kitiltása a közterületekről.

A politikus kétségesnek tartja egyebek mellett azt, hogy lehet-e pénzbírsággal célt érni, hiszen a koldulásnál sem tudták behajtani a büntetéseket.

Azt javasolta a kormánynak, hogy tárgyalja meg és fogadja el a szakma által néhány hónapja elkészített hajléktalan-koncepciót, majd annak alapján készüljön cselekvési terv, amelyhez forrásokat is rendelnek. Álláspontja szerint ezek után lehetne beszélni arról, milyen feltételek mellett lehetnek a hajléktalanok a közterületeken.

Korózs Lajos kíváncsi arra, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben mennyi pénzt szán a hajléktalan-ellátásra, illetve kifogásolta, hogy eddig nem utalták át azoknak az alapítványoknak a támogatását, amelyek ezzel foglalkoznak.
Forrás: MTI