Ki fenyegeti a Fidesz kétharmadát?

A közelmúltban azt találgattam egyik ismerősömmel, hogy mi jelenti a legnagyobb veszélyt a Fidesz kétharmados többségére. Egy elmélettel megállapítottuk, hogy ez nem más, mint a Halál.

Figyelem! A cikk enyhén morbid, ezért a gyengébb idegzetűek csak saját felelősségükre olvassák tovább!

Ki is ez a Halál?

Esélylatolgatás
Pontos százalékszámot nem tudunk adni, hogy mekkora lesz munkájának az eredménye. Mondjuk azt, hogy az egészhez képest kétharmad. De lehet, hogy valamelyik közvélemény kutató majd kiszámolja pontosan.
Itt nem az Alien filmekből jól ismert lényekre gondolok. Ez pusztán a mezei, egyszerű és láthatatlan Halál. Senki nem tudja, kit ragad el legközelebb, de ott lebeg még a képviselőink felett is. Az elkerülésére pedig nincs esély. Nem olyan, mint a törvényeink, ahol mindig van egy kiskapu, ami megtalálható.

Statisztikai tények az elméletben

Egy parlamenti ciklus alatt körülbelül húsz képviselő halálozik el. Az ok változó. Lehet ez betegség, baleset vagy csak a természetes szelekció. De nem szabad megfeledkezni a természeti csapásokról sem.

Nos, a rideg Halálhoz vegyünk néhány rideg statisztikai és matematikai tényt, hogy bizonyítsuk az elméletet. A számmisztika szerint az elhalálozó képviselők száma arányosan tükrözi majd a parlamenti pártok létszámának arányát.

Az elmélethez most egy kis matematika jön. A húsz kétharmada tizenhárom. Ez eddig egyszerű. Azt tudni kell, hogy a Fidesz jelenleg öt képviselővel van bent a kétharmados küszöbön belül. Ha az ötből elvesszük a tizenhármat, akkor olyanok lesznek, mint a költségvetés: hiányosak.

Persze a kieső képviselők helyett megválasztanak egy újabbat. De akkorra ki garantálja, hogy még mindig a Fidesz lesz a befutó. Igaz, hogy a listás képviselők helyét listáról töltik be, ám az egyéniknél új választást kell kiírni. A Fidesznél pedig igen nagy az egyéni körzetekből bejutottak száma. Ki garantálja, hogy 2-3 év múlva még mindig a Fidesz lesz a legnépszerűbb párt?

A Halál segítsége

A Halál munkáját ráadásul segíti, hogy őt nem lehet korlátozni mozgásszabadságában, ellene nincs mentelmi jog, és költséghatékonyság céljából sem korlátozható heti hétnapos munkaideje, mivel ingyen dolgozik.

Van a Halálnak egy kistestvére is. A betegség éppen úgy dolgozik, mint ő. A különbség az, hogy nem elragad, hanem félreállít. Előfordulhat, hogy orvosi okokból kell valakinek visszavonulnia. A folytatás innen ugyan az, mint a Halál esetén.

A kétharmad veszélyben van.