Legyél Te a befutó!

Egyes szakemberek szerint három másodperc alatt ítéli meg egy interjúztató a jelentkezőt. Éppen ezért, az a legfontosabb, hogy jó benyomást keltsünk. Ha az első rostán átmegyünk, még mindig számtalan bakit követhetünk el. Mi segítünk, hogy Te ne bukj el!

HR-esek rémálma
- Kellemetlen szájszag
- Koszos köröm
- Ápolatlanság
- Piszkos cipő
- Rövid szoknya/ nadrág
- Túl erős smink
- Sok ékszer
- Haverkodós stílus
Ezekben az ínységes időkben, mikor a szokottnál is nehezebb munkát találni, még jobban oda kell figyelni minden részletre, hogy felvételt nyerhessünk egy kívánt állásra. Egy multinacionális cég HR-esével beszélgettünk, aki elmesélte, hogy mi kell egy jó interjúhoz és melyek a tipikus buktatók. Szerinte egy állásinterjún a legfontosabb a harmonikus megjelenés és az ápoltság.

Alapszabály, hogy ne a legszexisebb ruhádban jelenj meg: hölgyek mellőzzék a miniszoknyát, férfiak az izompólót és a színes hawaii ingeket. Öltözz szolidan és elegánsan: egy világos színű kiskosztüm, vagy egy fekete szoknya és egy csinos fehér blúz biztosan jó választás lesz. Férfiaknak ajánlott öltönyben, vagy összeillő nadrág-zakó párosban megjelennie.

Sokan nem is sejtik, hogy az ékszereken és a sminken is mennyi múlhat. A túl sok ékszert és a piercingeket sajnos a HR-esek többsége nem tolerálja, ezért az állásinterjú ideje alatt, jobb ha mellőzöd kedvenc darabjaidat. Hölgyek esetében nagyon figyelni kell, hogy a smink is visszafogott legyen, mert fordított helyzetben rögtön megbélyegzik a jelentkezőt.

De kezdjük az alapokkal…

Késni szigorúan tilos, hiszen ezzel azt a képet alakíthatjuk ki magunkról, hogy nem elég fontos számunkra az állás! Tudjuk, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére is bárkivel megtörténhet, hogy váratlan dugóba kerül. De ezt ki lehet védeni azzal, ha fél órával előbb elindulunk, és felkészülünk az ilyen eshetőségre is. Ha mégis késnél, még nincs minden veszve, ha erről időben tájékoztatod az interjúztatót és megérkezéskor ismét elnézést kérsz miatta.

A következő lépés a bemutatkozás és a kézfogás: az interjúztatókat még akkor sem szabad letegezni, ha körülbelül egyidősek vagytok. Természetesen, ha felajánlja, akkor el kell fogadni. Mivel az első néhány másodpercen sok minden múlik, figyelj oda, hogy a köszönésed hangos és érthető legyen, illetve, hogy kézfogásod ne legyen se túl kemény, se túl puha. Szeretik a határozottságot és azt, ha a jelentkező nyit feléjük, ezért jó ha te nyújtod először a kezed.

Nem szabad automatikusan helyet foglalni, akármennyire is kellemetlen egy helyben állni, ki kell várni, míg hellyel kínálnak. Ha leülünk és elkezdődik az interjú, ne lepődjünk meg, ha rákérdeznek, hogy tudjuk-e, hogy mire jelentkeztünk, illetve, hogy ismerjük-e a vállalatot.

Szerencsére az internet segítségével könnyen beszerezhetjük az alap információkat szinte az összes cégről, így ha felkészülsz, nem tudnak majd kellemetlen helyzetbe hozni. Kínos helyzet az is, ha nem emlékszünk, mire is pályáztunk. Megoldás: mielőtt elindulsz, nézd meg újra az álláshirdetést, hogy pontosan milyen pozícióra keresnek embert.

Nagyon fontos az őszinteség!

Vigyázz, a közösségi site-okkal!
Ha állást keresel, muszáj „rendet raknod” a közösségi oldalaidon. Nem csak hiedelem, hogy a HR-esek megnézik a jelentkezőket interjú előtt. Ha komoly állásra jelentkezel, komoly embernek kell mutatkoznod, amivel nem fér össze, ha részeg tivornyák képei díszítik az oldaladat. Ha nem akarsz megválni a képektől, akkor legalább tiltsd le idegenek számára a hozzáférést.
Egy kis füllentés persze belefér, mindaddig, amíg nem hozzuk kellemetlen helyzetbe vele magunkat. Például, ha azt írtad az önéletrajzodba, hogy jól beszéled a nyelveket, abban biztos lehetsz, hogy hamar fény derül az igazságra és azzal nem nyerhetsz. Ha esetleg rákérdeznek a számítógépes ismereteidre, és az nem olyan fokú, mint amilyet elvárnak, jobb ha már az elején tisztázod a helyzetet… Még mindig több esélyed van így, mint ha később derül ki, hogy hazudtál.

Mivel a jelentkezők jó benyomást szeretnének kelteni, sokszor túl sokat beszélnek az interjún, illetve túlzásba viszik saját maguk fényezését. Az egyéni eredmények helyett, érdemes inkább azt hangsúlyozni, hogy milyen jó csapatjátékosok vagyunk. A cégek számára a jó jelölt olyan ember, aki a későbbiekben eredményesen tud együttműködni a többi kollégával. Ha példákkal is tudod ezt bizonyítani, akkor hitelesebb lesz az állításod. Az előző munkahelyen szerzett pozitív tapasztalatokból, azokat kell nagyvonalakban kiemelni, amik passzolnának az új munkakörödbe.

A rossz tulajdonság is lehet jó!

Amikor azt kérik, hogy emeld ki néhány jó és rossz tulajdonságodat, nem szabad megijedni. A jónál nyilatkozzunk visszafogottan, például: „Lelkes és precíz vagyok.” A rossznál pedig mondhatunk például olyat, hogy: „Néha túl precíz vagyok, ezért előfordult, hogy elvesztem a részletekbe, de dolgozom a megoldáson és már egyre ritkábban fordul elő.” A lényeg, hogy olyan rossz tulajdonságokat mondjunk, amik valójában imponálóak lehetnek az interjúztatónak. És nagyon fontos, hogy itt se essünk túlzásokba és az sem árt, ha van igazság alapja az állításainknak!

A rutinos interjúztatók be szoktak dobni egy-két provokatív kérdést is, amivel azt mérik fel, hogy mennyire diszkrét és lojális a jelentkező. Ezért javasolt tapintatosan, ugyanakkor határozottan elhárítani a korábbi munkahellyel kapcsolatos, üzleti titoknak minősülő információkat firtató kérdéseket. A volt főnökre irányuló kérdések elől is érdemes kitérni, hiszen biztos, hogy nem venné ki jól magát, ha elkezdenéd szídni a volt munkaadódat.

Szinte minden interjún felmerül egy-két tipikus kérdés, amire ha nem a megfelelő választ adjuk, akkor búcsút mondhatunk az álláslehetőségnek. Az eddig említetteken kívül ilyen az is, hogy miért akarunk az adott helyen dolgozni. Erre sosem szabad közhelyesen válaszolni. Egy frappáns válasszal, sokkal maradandóbb benyomást kelthetünk. Jó válasz lehet, például: „Mert szeretnék továbblépni és új cégnél, vagy új területen kipróbálni magam.” A lényeg, hogy a válaszunkból érezhető legyen, hogy hosszútávba gondolkodunk.

Ha megkérdezik, hogy mennyit szeretnénk keresni, semmiképpen se adjunk meg olyan fizetést, amivel nem lennénk elégedettek. Érdemes előtte utánanézni, hogy hasonló pozíciókban mennyit lehet keresni és ahhoz mérten lőjük be az várt fizetést. Abban az esetben, ha nem kérdeznek rá, jobb ha a jelentkező nem hozza fel a témát.