MSZP: Kövér nem jelent meg a vizsgálóbizottság előtt

Az MSZP szóvivője arra hívja fel a Fidesz figyelmét a bizottsági távolmaradás lehetséges szankcionálásával kapcsolatban, hogy Kövér László házelnök 2000-ben még titokminiszterként több alkalommal sem jelent meg egy vizsgálóbizottság ülésén.

Török Zsolt ezt arra reagálva mondta pénteken az MTI-nek, hogy a fideszes Gulyás Gergely, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnöke közölte, ősszel törvényjavaslatot nyújtanak be a távolmaradás szankcionálására. (Az ügy egyik előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök levélben utasította el a megjelenést a testület előtt.)

Az MSZP szóvivője ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, politikailag illegitimnek tartják az albizottság munkáját, hiszen "a zavargásokban érintett személyek, illetve az elkövetőket védők" is részt vesznek a testületben, "így elfogultak".

Hozzátette azt is, szerintük szereptévesztésben van a Fidesz, ugyanis nem a parlamentnek, hanem az illetékes szerveknek kell rendezni azt, hogy mik történtek.

A bizottsági távolmaradásról szólva Török Zsolt azt mondta: "ha az a törvényjavaslatuknak a lényege, hogy aki nem jelenik meg egy ilyen bizottsági idézésre, azt szankciókkal kell büntetni - és volt olyan képviselő, aki a törvény betűjébe a börtönbüntetést is kilátásba helyezte -, akkor felhívjuk a figyelmüket, hogy Kövér László nem egy albizottság, hanem egy vizsgálóbizottság ülésére nem ment el" 2000. július 31-én, november 9-én, 13-án és 20-án. "Ez alapján akkor joggal feltételezhető, hogy a Fidesz börtönbe akarja zárni Kövér László házelnököt, hiszen ő egy vizsgálóbizottság ülésén nem jelent meg akkor mint titokminiszter?" - tette fel a kérdést a szocialisták szóvivője.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteken arra kérte a kormánytöbbséget, támogassa törvénymódosítási javaslatát, amely a bűncselekmények közé sorolná, és börtönnel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket.
Forrás: MTI