Szakértői tárgyalások a bajba jutott lakáshitelesekeről

Pénteken újabb, ezúttal szakértői szintű megbeszélést folytatnak a bajba jutott lakáshitelesek megsegítéséről a Fidesz és a civil érdekvédő szervezetek képviselői - erről két érintett civil szervezet közleményben.

A két szervezetet - a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége és az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége - közölte azt is, hogy a Kósa Lajos és Rogán Antal által bejelentett 8 pontos csomaghoz már elküldték észrevételeiket, javaslataikat.

Az újabb, most a nyilvánosság kizárásával történő egyeztetésen a jogszabálytervezetről fejtik ki véleményüket a szervezetek képviselői.

A Fidesz két képviselője a szeptember 9-i, tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére; ezek között szerepel egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás, az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége.

A két politikus először - szeptember 14-én - a hitelfelvevők érdekképviseleti szerveivel egyeztetett a nyolc pontról, amely végén a szervezetek képviselője azt közölte: a konszenzust keresik, de megfogalmaztak több kritikus észrevételt is.

Rogán Antal és Kósa Lajos ezt követően - szeptember 17-én - a Magyar Bankszövetség képviselőivel találkozott. A megbeszélést követően jelentették be, hogy szakértői szinten folynak majd tovább az egyeztetések.

A bankszövetség jelezte, hogy két tervezett lépést nem tudnak elfogadni: a futamidő automatikus egyoldalú meghosszabbítását és a "tiszta lappal indulás" jogának bevezetését. Utóbbi azt jelenti, hogy az adóssal szembeni követelés "a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg".

Mindkét megbeszélést követően a Fidesz politikusai leszögezték, hogy az alapelvekben egyetértettek, ezek: aki hitelt vett fel, annak azt vissza kell fizetnie, a kidolgozandó megoldás a hitelezési rendszert nem veszélyeztetheti, a megoldás nem rendítheti meg a jelzáloghitelezési rendszert, a hitelszerződések pedig két fél között polgári jogi alapon kötetnek, azaz az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elv jegyében a kockázatokat meg kell osztani.

Forrás: MTI