Soltész Miklós: a kormány célja a hitelkárosultak védelme

A hitelkárosultak védelmét, a távhő- és gázártámogatás fennmaradását, valamint a szociális alapellátás erősítését emelte ki a kormány célkitűzései közül Soltész Miklós szociális államtitkár csütörtökön Várpalotán, egy lakossági fórumon.

Az államtitkár Várpalotán először a város gyermekjóléti szolgálatához látogatott, ahol tájékoztatták arról: van már olyan tanuló, aki túllépte az ötven óra igazolatlan hiányzást. Az államtitkár kijelentette: rá kell bírni mindenkit arra, hogy a gyereke iskolába járjon.

(Az Országgyűlés június 28-án fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését).

Hári Noémi családgondozó kitért arra: a gyermekjóléti szolgálatnak egyre több családon belüli bántalmazási esettel kell foglalkoznia, és az iskolai hiányzások száma is növekszik már az általános iskola tanulói között is.

Mint mondta, a szülő gyakran az iskolától tudja meg, hogy hiányzik a gyermek az óráról.
Soltész Miklós a várpalotai idősek klubjában azt hangsúlyozta: fennmaradhat jövőre a távhő- és gázártámogatás a rászorulók számára.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a gazdasági tárcával közösen azon dolgozik, hogy a jövőre már a szocialisták tervei szerint teljesen megszűnő távhő- és gázártámogatás fennmaradjon mindazok számára, akik a legalsó két jövedelmi kategóriában élnek - tette hozzá. Ha nem maradna fenn a támogatás, akkor a szociális háló szétszakadna - mondta.

Soltész Miklós a várpalotai ápoló otthonban arról beszélt: a szociális tárca tervei szerint 2011 elején olyan uniós pályázatokat ír majd ki, melyek szociális intézmények felújítására, építésére irányulnak.

Az ápoló otthonban megjelent szakmai szervezetek képviselői azt hangsúlyozták: egyre több gyermek kerül átmeneti nevelés alá, és egyre több a beteg hajléktalan a városban.
A várpalotai lakossági fórumon a hitelkárosultak védelmét, valamint a távhő- és gázártámogatás fennmaradását emelte ki az államtitkár, aki arról is szólt: a segélyezés rendszerének azokat kell szolgálnia, akik tényleg rászorulnak.

Talabér Márta, a Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelölt a lakossági fórumon arról beszélt: Várpalota költségvetési mozgástere igen szűk. Mint kiemelte, ha elnyeri a polgármesteri tisztséget legfőbb feladatának a már elnyert pályázatok sikeres megvalósítását tekinti.

Megjegyezte: a városnak nagy a lemaradása az oktatási intézmények infrastruktúrájában, és az ápolási otthon új épületbe való költöztetésére is nagy szükség van.
Mint fogalmazott, arra van szükség, hogy valóban a város érdeke jelenjen meg a képviselőtestület munkájában.
Forrás: MTI