Ibsen Ház Békéscsabán

Kulturális értelemben egy kis külügyminisztériumhoz hasonlította a békéscsabai Ibsen Házat Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki csütörtökön Siri Ellen Sletner norvég nagykövet társaságában adta át az új megyei művészeti, oktatási és közművelődési központot.

Mint az államtitkár fogalmazott, egy megye magyar és nemzetiségi kultúrájának közvetítése a világ irányába egy ilyen intézmény létrehozásával és működtetésével kulturális értelemben egy kis külügyminisztériumot jelent.

Hozzátette: Békés ön- és világképének eljuttatása a világba, az Magyarország ön- és világképének eljuttatását is jelenti, ha tetszik a magyar kulturális export része egy ilyen oktatási és kulturális intézmény. "Az új magyar külpolitikának egyik meghatározó jelszava lesz, hogy a külvilággal való kapcsolatunk ügye az egész ország, az egész nemzet ügye, s a most megnyíló Ibsen Házban alkotói lehetünk jelenünknek és jövőnknek" - szögezte le Németh Zsolt.

A Norvég Alap támogatásával elkészült intézmény átadási ünnepségén Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság budapesti nagykövete azt emelte ki, hogy hazája ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de határozattan Európa része, és részese az európai együttműködésnek. A Norvégia által létrehozott, és az újonnan csatlakozott uniós tagállamoknak megnyitott pénzügyi alapokról pedig az országok közötti szolidaritás mintáiként beszélt.

A nagykövet a támogatást jó eszköznek nevezte a Magyarország és Norvégia között már meglévő kapcsolatok továbbfejlesztésére, majd hozzátette: az alapok Magyarországi felhasználása során is elsőbbséget élvezett a kultúra támogatása.

"A kulturális örökséget a jövő nemzedék számára át kell adni, ugyanakkor ez az örökség része a mindennapjainknak és a múltunknak is. Ennek fontosságát nem lehet alábecsülni" - hangsúlyozta.

Az átadási ünnepséget követően, a délután folyamán a norvég nagykövet felavatja Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Ibsent ábrázoló bronz mellszobrát is.

Az Ibsen Házat a Norvég Alap majd 600 millió forintos támogatásának segítségével alakította ki a Békés Megyei Önkormányzat Békéscsaba belvárosában, egy 1874-ben épült, korában szakközépiskolaként is működött műemléki épületből.

Az új összművészeti központban helyet talált magának - mások mellett - a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, a Napsugár Bábszínház, itt működik a Harruckern János Közoktatási Intézményhez tartozó Fiatal Színházművészeti Tanoda is, sőt az épületben kialakítottak egy 120 férőhelyes stúdiószínházat is.

Forrás: MTI