Hatástalanították a II. világháborús bombát

Nem sokkal csütörtök 11 óra előtt a tűzszerészek hatástalanították azt a világháborús bombát, amit még szerdán találtak a II. kerületi Ferenchegyi úton.

A lakók már elkezdtek visszaköltözni és a forgalomkorlátozást is feloldották. A környéket reggel 7 órakor zárták le egy 150 méter sugarú körben.

Hajdu Gábor, a Magyar Honvédség Tűzszerész Alakulatának parancsnoka az MTI-nek elmondta: a gyújtót kiszerelték a robbanótestből, a detonátort pedig a helyszínen felrobbantották. Ezt követően a robbanótestet saját gyűjtőhelyükre szállították. A talált robbanószerkezet egy II. világháborús gyújtóval felszerelt cseh bomba. Ez kuriózumnak számít, mivel ilyet ritkán találnak - tette hozzá a parancsnok.

Hajdu Gábor korábban elmondta, hogy a 100 kilogrammos világháborús bombát egy építkezésen találták még szerdán, a honvédség tűzszerészei viszont úgy döntöttek, hogy már csak csütörtökön kezdik meg a robbanószerkezet szétszerelését. A Honvédelmi Minisztérium szerda este tájékoztatta az MTI-t, hogy emiatt csütörtökön reggel egy 150 méter sugarú körben kiürítik Budapest II. kerületében a Ferenchegyi út környékét.

Papp Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese csütörtök reggel elmondta, hogy a nagyjából 70-80 ember ideiglenes kiköltöztetésében 15 rendőr és a polgári védelem munkatársai segédkeztek.

Forrás: MTI