Mesterházy az elmúlt száz napról

Az elmúlt száz nap a demokrácia lebontásának az időszaka is volt - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón szerdán Veszprémben.

A Fidesz folyamatosan iktatta ki "azokat a súlyokat, ellensúlyokat", amelyek nélkülözhetetlenek egy demokratikus köztársaságban - közölte a pártelnök. Mint mondta: láthatóan kíméletlenek és nagyon hatékonyak voltak a saját hatalmuk bebetonozásában, "itt rögtön és azonnal cselekedtek", ám amikor például a devizahitelesek megsegítéséről van szó, akkor hetekről, hónapokról beszélnek.

Mint mondta, nem törődtek az általuk sokat hangoztatott párbeszéddel sem: nem kérték ki a civil szervezetek véleményét, de nem kérdezték meg az idősügyi szervezeteket és a szakszervezeteket sem.

Most a kampányban ugyan hirtelen feleszméltek, és gyorsan összehívták az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, ahol azonban semmilyen érdemi kérdést nem vitattak meg, sőt a miniszterelnök megfenyegette a munkavállalói oldal képviselőit - fogalmazott Mesterházy Attila.
A nyugdíjasok esetében pedig csak annyira futotta a konzultációból, hogy egy adatbázis építésére alkalmas levelet küldtek ki nekik - mondta az MSZP elnöke, hangsúlyozva: ez szerintük egyrészt a "Kubatov-listára való felkerülést szolgálja", másrészt adatvédelmi aggályokat is felvet; kik kapták meg és milyen formában ezeket a leveleket?

Mesterházy Attila emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a tavaszi kampány során tett adócsökkentési ígéreteit miniszterelnökként nem váltotta be, nem volt július elsejétől nagyarányú adócsökkentés, de már bizonyos, hogy nem valósul meg a januártól ígért sem.

A szocialisták elnöke emlékeztetett arra, hogy ma 1,7 millió családnak van devizaadóssága, s a 20 százalékuk nem tudja fizetni a hiteleit. Rajtuk csak úgy lehet segíteni, ha kiszámítható, egyértelmű gazdaságpolitikát követ a kormány, feszes, takarékos költségvetéssel, amelyből egyértelműen kiderül: idén tartja a kormány a 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt, jövőre pedig a 3 százalékost hiánycél is megvalósíthatóvá válik - mondta az ellenzéki párt elnöke. Rámutatott: így enyhülhet az a piaci nyomás, amely a magyar valutát éri, s ez eredményezheti a forint erősödését és a törlesztőrészletek csökkenését.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy április 11-én, még a szocialista kormány idején a svájci frank árfolyama 184 forint körül volt, ám "ma örülünk annak, ha nem lépi túl a 220 forintot". Mint mondta: áprilisban egy euró 266 forint körül mozgott, most viszont "sikerként éljük meg, ha nem lépi túl a 285, sőt a 288 forintos határt".

Az MSZP elnöke szerint a kormány "láthatóan kerül minden olyan intézkedést, amely az emberek életét befolyásolná", noha mindenki tudja, hogy október 3-a után "jön a feketeleves", a kormánynak kiadáscsökkentő intézkedéseket kell meghoznia. "Ezt normál esetben úgy hívják, hogy megszorító intézkedés, de látható módon a Fidesz hisz a szómágiában és kerüli ezt a kifejezést" - hangsúlyozta Mesterházy Attila.

Úgy fogalmazott, az volna a tisztességes, ha a magyar polgároknak a választások előtt elmondanák azt, mire számíthatnak a következő évben, s honnét akar a miniszterelnök több ezer milliárd forintot kivonni a gazdaságból. Szerinte a választópolgárok október 3-án stoptáblát állíthatnak a Fidesz diktatórikus hatalomgyakorlásával szemben.

Mesterházy Attila - akinek Veszprém a szülővárosa - rámutatott arra is, hogy "látható módon a Fidesz maga is elégedetlen" a jelenlegi fideszes városvezetéssel Veszprémben, hiszen ha nem ez lenne a helyzet, akkor nem akarna változtatni a polgármesteri poszton, nem cserélné le a mostani fideszes városvezetőt.
Forrás: MTI