Égszakadás, földindulás

Székesfehérváron újabb házak rongálódtak meg az esőzés miatt. A hatvan éves Radocha Istvánné elvesztette otthonát, jelenleg az önkormányzat biztosít részére átmeneti lakhatást.

Csak az iratait tudta kimenteni Rodach Istvánné Erzsébet, miután rádöbbent, hogy házának tetején egy hatalmas lyuk tátong és a behulló eső következtében törmelékek zuhannak ki a falból. Téglák estek le pont oda, ahol ő is aludt volna. Szerencséje volt, hogy szomszédjához ment és nem maradt otthonában, a lezuhanó darabok meg is ölhették volna. A házat Füzy Barna statikus életveszélyesnek nyilvánította.

Idén hatvanhét településen történt földtani katasztrófa, és a veszélyeztetett települések száma 944-re nőtt. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Földtani és Adattári Főosztályának helyettes vezetője, Oszvald Tamás szerint évente 150 millió forintból körülbelül nyolcvan település veszélyeztetettségi térképét lehetne elkészíteni, a térképek segítséget nyújtanának az építési engedélyek kiadásában, és a veszélyeztetett területek meghatározásában.

Oszvald Tamás szerint rengeteg olyan helyre építkezünk, ahová régebben nem húzotak fel házat az emberek a földtani és éghajlati szélsőségek veszélye miatt.
Forrás: Blikk/HirExtra