Navracsics: aki egyetemet alapít, szellemiséget hoz létre

Egyetemet alapítani annyit jelent, mint egy szellemiséget létrehozni – mondta Navracsics Tibor a győri Széchenyi István Egyetem szenátusának évnyitó nyilvános ülésén, hétfőn.

"Ahol erős egyetem van, annak erős a térségszervező ereje is, ahol pedig erős a térségszervező erő, ott élő közösségek és túlélő közösségek létezhetnek" – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, kijelentve: nemzetpolitikai küldetést is betölt a város és egyeteme, amikor "magas színvonalon, magyarul, a magyar kultúrát átadva, a közép-európai nemzetek együttműködésére figyelve is végzi munkáját".

A kilencvenes évek elején több városban is felmerült a gondolat, hogy tudásukat összeadva, ingatlant és forrást szerezve egyetemet alapítanak, ezzel biztosítva a település sikerét, ám Győr kiemelkedik ezek sorából.

Egyfelől, mert voltak a városnak egyetemi hagyományai, másfelől, mert az egyetem létrejöttéhez is két helyi és egy budapesti intézmény összefogása kellett – mondta. Annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a műveltség szigeteit jelentő egyetemek együttműködésének szorosabbra fűzése révén ezt a státuszt műveltségi hálózatként vigyék tovább. Megjegyezte: az egyetemek dolga az oktatás, a nevelés mellett az is, hogy napról napra bebizonyítsák, hogy összességében művelt embernek lenni jobb, mint műveletlennek.

Szekeres Tamás rektor az eseményen arra emlékeztetett, hogy az egykori főiskola nyolc évvel ezelőtti egyetemmé válása idején meghatározott, egy 21. századi tudásközpont kialakítását célzó vízió mentén haladva fejlesztik az intézményt. Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester a város és az intézmény együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.
Forrás: MTI