Indulatokban forrong a város!

Szeptember végén három tiltakozó megmozdulást szerveznek a fővárosban. A célkitűzésekről és a lehetséges, érdembeli változások létrehozásáról a demonstrációk főszervezőivel beszélgettünk.

Amnesty International, Hungary- Állj fel te is a szegénység ellen!
2010. szeptember 17.- nemzetközi kezdeményezés- Gödör Klub

Empátia
Talán csak azért van mindig újra meg újra háború, mert egyik ember sohasem tudja egészen átérezni azt, amit a másik szenved. (Erich Maria Remarque)

www.citatum.hu
Kiss Kata, főszervező

Generációnk felelőssége

A nemzetközi kezdeményezés világszerte igyekszik az állampolgárok figyelmét a társadalmi problémákra irányítani. Mindemellett a világ vezetőit emlékezteti azon ígéretükre, miszerint 2015-ig megszüntetik a földön az éhínséget és a szegénységet. Ezt az esküt 2000-ben tették, amikor az ENSZ Közgyűlésén aláírták  a Milleniumi Nyilatkozatot.

A magyar "Állj fel te is a szegénység ellen!" célja a fiatalok érdeklődésének felébresztése a fennálló problémák megoldására.

Ez egy példamutató kampány. Ha a programhoz számos ifjú csatlakozik, akkor a döntéshozók gondolkodásra és mérlegelésre kényszerülnek. Végeredményben ez a folyamat érdembeli hatásként aposztrofálható.

Város Mindenkié
2010.szeptember 21.- performansszal egybekötött demonstráció- Belügyminisztérium

Bene Géza- aktivista, jövőbeli szóvivő

Lakhatáshoz való jogot!


A Belügyminisztérium jogszabálytervezete ellen tiltakozunk, mely magában foglalja a hajléktalanok közterületekről való kitiltását. Az ötlet kivitelezése lehetetlen, hiszen a szociális ellátórendszerben nincs elég férőhely a földönfutók optimális ellátásához.

A lakhatáshoz való jog minden állampolgár alkotmányos joga. E tény megsértését kifogásoljuk.

A csoport tagjaival azon munkálkodunk, hogy meghiúsuljon a tervezet elfogadása.  Mindemellett az ország vezetése számára, megoldási alternatívák létrehozását szorgalmazzuk, melyek a bajbajutott társadalmi rétegeken segíthetnek. Hisszük, hogy felelősségteljes közösségvállalással a törvénykezésben is elérhetünk eredményeket.

Nem a megszorításokra
2010.szeptember 29.- demonstráció- az IMF magyarországi irodája előtt

Kalmár Szilárd, főszervező

Szembenállás a pénzügyi kapitalizmussal

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) általános európai sztrájkot hirdetett, amihez többek között a Zöld Baloldal is csatlakozik. A nemzetközi tiltakozó demonstráció szeptember 29-én, Brüsszelben lesz. Egyidejűleg, számtalan európai nagyvárosban hasonló megmozdulásokat szerveznek, ezért a magyarországi tüntetést pártunk is erre az időpontra időzítette.

Igyekszünk az állampolgárok figyelmét a pénzügyi manipulációkra és a kormányok túlköltekezéseire összpontosítani. Mindezek a történések, együttes erővel létrehozták a gazdasági- és társadalmi világválságot. Ésszerűtlennek tartjuk, hogy a recesszió megoldására további megszorításokat eszközölnek.

Ez egy figyelemfelkeltő demonstráció. Néhány évvel ezelőtt azt tapasztaltuk, hogy a kormányok mindennél jobban tisztelik a pénzügyi hatalmat. Ezzel szemben vannak bizalomra okot adó jelenségek, ezért az érdembeli változások elérése nem csupán illúzió.