Elöntheti a víz a zala megyei Liszót

Homokzsákokkal kellett körbevenni több házat a Zala megyei Liszóban, ahol az árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit.

Novák Csaba, Liszó polgármestere az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta: vörös riasztás van érvényben, vagyis vészhelyzetet rendeltek el a faluban a hirtelen jött áradás miatt, amire hatvan éve nem volt példa a településen. Az elöntést most az okozta, hogy a falu határában elterülő 24 hektáros árvízvédelmi tározó teljesen megtelt, és gátján átbukott a víz, amit a Liszói-patak nem tudott elvezetni.

A faluban egy házat elért a víz, kettőnél a délelőtti órákban a lakosság segítségével homokzsákokkal akadályozták meg az elöntést. A faluban mintegy száz ember áll készenlétben, hogy szükség esetén eltorlaszolják a víz útját.

A polgármester amiatt aggódik, hogy a tározó gátja bírja-e a helyenként 2-3 méter magasan álló vízmennyiséget. Ha ugyanis átszakad, több tucatnyi házat akár méteres magasságban is eláraszthat a víz.

A faluban többen is arról számoltak be, hogy a napok óta tartó és csak vasárnap délutánra csillapodó esőzés miatt szombaton éjszaka érte el a falut az áradás. Vasárnap délelőtt tíz óra körül tetőzött a víz, amikor már utakat, kapubejárókat öntött el, a település futballpályáján és a határban lévő szántóföldeken is hömpölygött.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a szakemberek közlése szerint erős a liszói tározó gátja, de folyamatosan figyelemmel kísérik a fejleményeket. A megelőzéshez szükséges megfelelő mennyiségű homokzsák is a helyszínen van már - tette hozzá.

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyelete az MTI-vel közölte: 800 homokzsákot szállítottak a településre, hogy védekezni tudjanak az áradás ellen.

Zala megyében több helyütt is elöntések keletkeztek a napokon át tartott esőzés miatt. A Murán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a lassú áradás után azonban - ha újabb csapadék nem érkezik - remélhetőleg nem kell másodfokúra emelni a készültséget.

Nagykanizsa határában a Principális-csatorna vize duzzadt fel, itt néhány alacsonyabban fekvő területet el is öntött a víz. A Kerkán meg kellett nyitni az alsószenterzsébeti, a Kebele-pataknál pedig a Resznek térségében lévő árvíztározót, hogy a lejjebb lévő szakaszokat megvédjék.

Forrás: MTI