"Szolidarított" az MSZP a devizahitelesekkel

Szolidaritás és felelősség címmel a devizahitelesek védelméről fogadott el határozatot szombati ülésén az MSZP választmánya.

Simon Gábor, a választmány elnöke, hangsúlyozta, hogy a kormány ballépéseinek legfájdalmasabb hatása a devizában eladósodottak helyzetének radikális romlása.

A jelenlegi tragikus helyzet kezelése felelős és fenntartható kormányzati politikát igényel. Ezt kizárólag az érintett társadalmi csoportokat képviselő civil szervezetek és a hitelezők bevonásával lehet kialakítani.

Az MSZP Választmánya arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal fejezze be az időhúzást, mert a tétlenség hétről- hétre növeli az okozott károkat. Hozzon gyors, az érintett családok számára valódi kiutat jelentő intézkedéseket.

A Fidesz-kormányról őszre kiderült, hogy tavaszi ígéretei szinte kivétel nélkül hazugok voltak. A gazdaság fellendülése helyett megrendült a nemzetközi bizalom a kormány gazdaságpolitikája iránt, ami a forint értékcsökkenéséhez vezetett.

Ennek kárát leginkább a devizában eladósodott családok látják. Akár a tőzsdei spekulációk szándéka, akár a hozzá nem értés és az össze-vissza beszéd tette tönkre a forintot, a kormány kötelessége, hogy saját hibáját helyrehozza. Erre ígéretet is tett, amelynek beváltásával megbocsáthatatlanul késlekedik.

A helyzeten elsősorban az segítene, ha a kormány végre kiszámítható és következetes gazdaságpolitikát folytatna, egyeztetne a társadalmi és a piaci partnerekkel. Állítsa helyre országunk megrendült tekintélyét és saját szavahihetőségét.

Simon Gábor tájékoztatta a párt parlamentjét a választmányi tisztújítással kapcsolatos tennivalókról, az új szervezeti és működési szabályzat és az új működési rend kialakításának feladatairól. Megválasztották a jelölő bizottságot.

Mesterházy Attila, a párt elnöke, az őszi politikai feladatokról szóló tájékoztatójában kiemelte, a költségvetés előterjesztésekor, négy szempontot különös figyelemmel kísérnek majd. Mit kínál a költségvetés a foglalkoztatás növelésére, a társadalmi igazságtalanságok, hátrányok csökkenésére, a gazdasági növekedés elősegítésére, és végül a nélkülözhetetlen modernizáció beindítására.

Horváth Csaba, szocialista főpolgármester jelölt bejelentette, hogy ha elnyeri a választók bizalmát a bajba jutott budapesti devizahitelesek megsegítésére 10 milliárd forintos pénzügyi alap létrehozását javasolja.

Szanyi Tibor tájékoztatta a választmányt a kampány menetrendjéről.

Kovács László, volt Európai Uniós biztos, az MSZP alelnöke felszólalásában hangsúlyozta: az MSZP érdekelt abban, hogy sikeres legyen Magyarország jövő év január 1-jétól kezdődő hat hónapos soros elnöksége. Ebben kész támogatni a kormányt, ugyanakkor ha kell, kritikai észrevételeivel igyekszik visszatartani a kormányt attól, hogy hibákat kövessen el ami rontaná az ország megítélését.

A választmány tisztújító ülését, október 16-ára hívták össze.


Forrás: MTI