Kamerás zebrák a biztonságért

Próbaképpen kamerákat szereltek fel egy bécsi gyalogátkelőhelynél a biztonság növelése érdekében. Ha beválik, akár országszerte is alkalmazhatják a módszert.

A zebrához közeledő járművekre kettő, a gyalogosokra egy felvevőgépet irányítanak. Amelyik jármű nem fékez az előírt sebességre, arra ráközelít a kamera és felvételt készít róla.

A képsorokat elemzik, hogy kiderüljön, változtatnak-e az autósok a gyalogosokkal szembeni magatartásukon, tudva, hogy filmezik őket. Megvizsgálják azt is, hogy a felvételek alkalmasak-e jogi bizonyítéknak.

A próbaüzem alatt, vagyis jövő nyárig személyes adatokat nem tárolnak a felvételekkel.
A gyalogosokat érő közlekedési balesetek hatvan százaléka zebránál történik - hangsúlyozta Rudi Schicker közlekedésügyi tanácsos a kamera üzembe helyezése alkalmával.

A teszteléshez kiválasztott kereszteződésben az autósok, kerékpárosok és a villamos közlekedése egyaránt jól megfigyelhető

Emellett az átkelőhelyen, amely az osztrák főváros egyik viszonylag jómódú negyedében található, májusban történt egy halálos baleset, egy autós elgázolt egy iskolás fiút.

A kamerák 120 ezer euróba kerültek, nagyobb mennyiségben zebránként 40 ezer euró költséggel számolnak a városatyák.

A hír - az internetes hozzászólásokból ítélve - megosztotta a bécsieket. Vannak, akik szerint hasznos lehet, mások teljesen feleslegesnek tartják vagy az egyre több utcai kamerás megfigyelés miatt hangoztatták nemtetszésüket.

Megint mások a berendezés árát sokallták, szerintük ennyi pénzből egy jelzőlámpát is fel lehetne állítani a helyszínen, vagy több rendőrt szolgálatba állítani az utcákon, s mindkét intézkedés ugyanolyan eredményes volna.

Forrás: MTI