MSZP: a kormány tegye ki nyiltan a költségvetési számokat még a választás előtt

Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt és a kormányt, hogy még október 3-a, az önkormányzati választások napja előtt hozza nyilvánosságra a 2011. évi költségvetés sarokszámait, és annak ismeretében tájékoztassa a lakosságot a várható lépésekről.

Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: ha a költségvetéssel összefüggésben az önkormányzati választások után megszorítások, létszámleépítés, elbocsátás, energiaár-emelés várható, azt "illik korrekt módon" előzetesen elmondani az embereknek.

Szerinte az MSZP lehet a kormányoldal ellensúlya az önkormányzatokban, a szocialista polgármesterek helyben meg tudják védeni az embereket, ellent tudnak állni a Fidesz pártközpontjából érkező utasításoknak, "hatalmi arroganciájának", vagy megszorítási törekvéseinek, amelyeket saját, "elhibázott gazdaságpolitikájuk" miatt kell végrehajtaniuk.
Az "ellensúlyra" példaként említette, hogy Szegeden Botka László szocialista polgármester bevezette a Szeged-pótlékot a pedagógusoknak.

A Fidesz osztogatás helyett fosztogatásra készül az önkormányzati választások után, és arra, hogy október 3-a után az önkormányzatokat, az embereket kifossza, megszorításai révén lehetetlen helyzetbe hozza - vélekedett.

A kónyi hangfelvételre utalva azt állította: a fideszesek az állami szerveket, hatóságokat akarják felhasználni, hogy politikai ellenfeleiket nem politikai, hanem hatósági, államvédelmi eszközökkel lehetetlenítsék el.

Török Zsolt közlése szerint a Fidesz más eszközöket is használ ellenfelei ellehetetlenítése érdekében. Egy helyi internetes oldalra, a Vác Online-ra hivatkozva felidézte: Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, az Országgyűlés elnöke a tudósítás szerint szeptember 11-én, a helyi kampányrendezvényen azt mondta, "persze, ha például Vácon nem a kormánypártok polgármesterjelöltje, Pető Tibor nyerne az őszi voksoláson, akkor megbüntetnénk a várost. Más települések esetében is ugyanez a helyzet".

A választókat nem fenyegetni kell, hanem a programot kell ismertetni - hangsúlyozta. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy Kövér László megfenyegette a választópolgárokat, akkor az MSZP megfontolja a jogi lépéseket. De - fűzte hozzá a szóvivő - annak a vizsgálata folyik, hogy valóban elhangzott-e az idézett mondat.

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy fejezze be a politikai eszközökön kívüli lejáratását az ellenfeleinek - közölte.

Kérdésre válaszolva elmondta: mostanában több olyan hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyet követően feljelentések születtek, vagy vizsgálatok folynak. Példaként elmondta, Várpalotán házkutatást és iratlefoglalást tartott a megyei rendőrség a fideszes polgármester hivatalában, Esztergomban rendőrségi eljárás van a fideszes polgármester által véghez vitt mélygarázs-beruházás kapcsán, Szekszárdon a Gemenc Volánnál belső vizsgálat folyik, mert a fideszes polgármester cége területet vásárolt a cégtől és azt visszabérelte.

Arra a felvetésre, hogy mennyire hiteles az MSZP-t ellensúlyként beállítani, amikor kormányzása alatt több megszorító csomagot is támogatott, Török Zsolt azt válaszolta: meg kell nézni például, hogy a kormányzás átadásakor mi volt, és most mi az euró árfolyama, és azt is, hogy áprilisra a GDP szerény mértékben, de növekedésnek indult.

Szerinte a szocialisták a kormányzás végére a világgazdasági válság ellenére stabilizálták a gazdaság, a nemzeti valuta helyzetét, és növekedési pályára állították az országot. Ezt verte szét az elmúlt száz napban a Fidesz-kormány meggondolatlan bejelentésekkel, "szabadságharccal" - fogalmazott Török Zsolt.

Hogyan olvas Török Zsolt?
A szocialisták továbbra is képtelenek igazat mondani! Török Zsolt, az MSZP szóvivője ismét hazudott! Az ellenzéki párt már ott tart, hogy vidéki sajtótermékek tudósításait változtatja meg félretájékoztatva ezáltal a választókat.

Az MSZP országgyűlési képviselőjeként megbukott, a párt által viszont szóvivői poszttal kárpótolt „megmondó” ember csütörtöki sajtótájékozatóján a Vác Online (http://www.vaconline.hu/esemenyek/kover-laszlo-vacon-csak-egy-jobb-oldali-polgarmester-jelolt-van-aki-peto-t.html) egyik tudósítását változtatta meg saját pártja és a maga kedve szerint.

A szocialista Török Zsolt sajtótájékozatóján a hírportál Kövér Lászlónak, az Országgyűlés és Fidesz választmányának elnökének váci látogatásáról szóló híradását idézte.

Török Zsolt sajtótájékozatóján a következőket mondta:

Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, az Országgyűlés elnöke a tudósítás szerint szeptember 11-én, a helyi kampányrendezvényen azt mondta, "persze, ha például Vácon nem a kormánypártok polgármesterjelöltje, Pető Tibor nyerne az őszi voksoláson, akkor megbüntetnénk a várost. Más települések esetében is ugyanez a helyzet".

Ezzel szemben, a Török Zsolt által idézett tudósítás a következőket tartalmazza:

„Persze, nem arról van szó, hogy ha például Vácon nem a kormánypártok polgármester-jelöltje, Pető Tibor nyerne az őszi voksoláson, akkor megbüntetnénk a várost. Más települések esetében is ugyanez a helyzet – fogalmazott a Fidesz választmányi elnöke.”

A FIDESZ felszólítja Török Zsoltot, a szocialisták önjelölt cenzorát, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Kövér Lászlótól, és a továbbiakban ne manipulálja a választókat csúsztatásaival.




Forrás: MTI