Törvénytelenül plakátol a Fidesz és az MSZP - állítja a dunaújvárosi Jobbik. A radikális párt helyi szervezetének ellehetetlenítése áll a háttérben?

Jobbik: betartjuk a szabályokat
"A Jobbik Magyarországért Mozgalom dunaújvárosi alapszervezetének figyelmét több alkalommal felhívták a vonatkozó rendelet betartására, melyet a párt jogkövető módon meg is tett. A lelkes, többi párttól eltérően nem fizetségért dolgozó aktivistákat persze érzékenyen érintette az ügy, hiszen tétlenül kell tűrniük, hogy az egyik legfőbb helyi kommunikációs csatornájától fosztották meg pártjukat" - szól a Jobbik hivatalos álláspontja az üggyel kapcsolatban.
Fel van háborodva a dunaújvárosi Jobbik. Ez persze önmagában még nem hír, hiszen a Jobbik kevés városban nincs éppen felháborodva, a Fejér megyei településen azonban komoly törvénysértéssel vádolják a Fideszt és az MSZP-t.

Törvénysértő plakátolás?


A radikális párt azt sérelmezi, hogy a plakátolási rendelet megváltoztatásával, majd figyelmen kívül hagyásával politikai ellenfeleik ellehetetlenítették a kampányukat.

"Az elenyésző számú politikai hirdetésre alkalmas táblán kívül szinte sehová sem lehet büntetlenül plakátolni. A villanyoszlopokra azért nem, mert egy reklámcég kapta meg a felületek hasznosításának jogát - nevetségesen magas árakon. Az egyéb felületek pedig vagy városi-, vagy magántulajdonra való hivatkozással tiltottak. A rendelet persze aggályos, hiszen a választási törvényt eléggé sajátosan, mondhatni példa nélküli módon próbálja értelmezni a nagykoalíciós városvezetés" - panaszkodott a HírExtrának a Jobbik helyi szervezeteének alelnöke, Pintér Tamás.

A rendelet (melynek szövegét ide kattintva érhetik el) egyébként még csak-csak elmenne, csakhogy Pintérék szerint az MSZP-Fidesz duó nem tartja be saját szabályait. A Jobbikot ugyanis többször felszólították a törvény betartására, ők maguk azonban megsértették azt, az egész várost ellepték a fideszes és a szocialista hirdetések.

Mi áll a háttérben?


A Jobbik szerint a Kálmán Imre polgármester vezette jelenlegi képviselőtestület zömét adó Fidesz és MSZP szándékosan próbálja a kampányukat megnehezíteni. Ennyire félnének az Újvárosban egyébként meglepően gyenge radikális párttól a nagyok?

Selyem József, az MSZP dunaújvárosi szervezetének alelnöke nem érti, hogy mit tart törvénysértőnek a Jobbik. A helyi politikus portálunknak úgy fogalmazott, hogy a Jobbiknak először a saját háza táján kellene szétnéznie.

"Mi a rendeletet betartva, minden szabályt betartva kampányolunk, és jobban tenné a Jobbik, ha ugyanígy tenne. Ki ragasztgat például "Hazugok!" feliratú matricákat a hirdetéseink alá!?" - kelt ki az MSZP-s politikus.

Selyem azt is elmondta, hogy a rendeletmódosítás nincs összefüggésben a kampánnyal.

A HírExtra információja szerint azonban az MSZP és a Fidesz között létezik egy informális megállapodás, miszerint egymással óvatosan bánva, a kisebb ellenfelek ellehetetlenítésére koncentrálva kampányolnak. Teszik ezt eredményesen, hiszen a mostani önkormányzati választásokon például nem lehet majd jobbikos polgármesterjelöltre szavazni a dunaparti városban.

Vizsgálódnak az ügyben

Nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy az egykori Sztálinváros  politikai vezetése még mindig a klasszikus felállást alkalmazza. Az MSZP és a Fidesz talán nem szívesen lát olyan politikai erőt a városban, mely veszélyeztetheti a jól bevállt kettős felállásukat.

A helyi választási bizottság egyébként szerdán tárgyalta a Jobbik hivatalos beadványát az üggyel kapcsolatban. A szervezet arra jutott, nem tartozik a hatáskörébe ez a szabálysértési ügy, ezért továbbadták azt önkormányzat illetékes szerveinek. A radikális párt panaszának kivizsgálására tehát még várni kell.

Ha bebizonyosik, hogy törvénysértés történt, a Jobbik rendőrségi feljelentést tesz. Mindeközben az utcákon tovább folytatódik a plakátháború.