Adakoznak a kínai milliárdosok

Már több mint száz üzletembertársát győzte meg egy kínai milliárdos, hogy csatlakozzanak az amerikai gazdagok Warren Buffett és Bill Gates által életre hívott jótékonysági klubjához.

A két amerikai üzletember hamarosan Kínába látogat, hogy népszerűsítse emberbaráti tervét. Csen Kuang-piao (Chen Guangbiao) kínai milliárdos már korábban jelezte, hogy csatlakozik az amerikai kezdeményezéshez, amelynek keretében a milliomosok, milliárdosok legalább vagyonuk felét jótékony célokra ajánlják fel.

Csen Kuang-piao a múlt héten jelentette be, hogy halála után vagyonát emberbaráti célokra kell fordítani. Az üzletember jelenleg 440 millió dollárnak megfelelő összeggel rendelkezik.
A kínai tehetősek ugyanakkor nem igyekeztek nyomában járni, és azt sem jelentették be, hogy megjelennek a Buffett és Bill Gates tiszteletére adott nagyszabású vacsorán. Azóta Csen több mint száz üzletembert beszélt rá, hogy kövesse példáját, és ajánlja fel vagyonát a társadalmi célok megvalósítására.

Gates és Buffett a napokban levélben tudatta, hogy nem akarják erőltetni a kínai gazdagokat, mert tudják, hogy Kínának saját segítségnyújtásának kultúráját kell fejlesztenie.

A távol-keleti országban bonyolult az emberbaráti tevékenység, a veszteség és a korrupció gyakran távol tartja a nyugati donorokat. A kínai szupergazdagok közül többet az tart vissza a fokozott segítségnyújtástól, hogy a nagylelkű adományok felfednék, vagyonuk nagyobb a kormány vagy a riválisaik által becsültnél. Ezáltal pedig nem kívánt figyelem hárulna rájuk.

Csen fokozottabb toleranciát és megértést kért a nyilvánosságtól azok iránt, akik adakoznának, mert a sajtó gyakran kétségbe vonja a vagyonosok jótékony célú adományai mögött húzódó jóhiszeműséget.

Forrás: MTI