Megvalósíthatatlan a kormány munkahelyteremtő ígérete

A kormány párbeszédet kezdeményezett az üzleti szféra szaktekintélyeivel. A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség létrehozott egy fórumot, melynek első kérdésköre a gazdaságpolitika volt.

A foglalkoztatás dinamikus bővítése
"A Széchenyi Terv középpontjában egyetlen nagy cél áll: a foglalkoztatás dinamikus bővítése" - olvasható a vitairatban, amely szerint a kormány célja ennek következtében "egymillió új és adózó munkahely", így a "szocialista újraelosztási politikát egy növekedéspárti gazdaságpolitika váltja fel".

www.origo.hu
A mai nap eseményén részt vettek a szakmai témákat képviselő minisztériumok vezetői. Megvitatták a gazdasági programokat és az ehhez kapcsolódó terveket. A rendezvény problémafelvetéseinek elsődleges célja a gazdaság versenyképességének növelése volt.

Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) elnöke elmondta, hogy az általa képviselt szervezet különféle üzleti érdekeket tömörít, melynek mozgatórugói nem csak  a pénzügyi dimenziót, hanem a gazdaság reformját is aktivizálja. A jövőben, a HOA egy kötelezettségektől mentes együttműködést szorgalmaz a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Dr. Mellár Tamás a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója közölte, hogy a kormány gazdaságpolitikájának fő célkitűzéseit az Új Széchenyi-Terv tartalmazza, melynek három fő pillére: a fegyelmezett fiskális politika, a versenyképesség megteremtése, és az említett kitörési pontok elősegítése. A kormány részéről tett optimista  és túlzó kijelentésekkel kapcsolatban megemlítette, hogy az egy év alatt egy millió munkahely megalkotásának ténye megkérdőjeleződik. Tisztázatlan, hogy ezt a célt a hatalmon levők milyen intézkedésekkel képesek megvalósítani.

Megkérdőjelezhető ígéretek, avagy lesz-e kenyér az asztalon?

Bunna Gyula, a HOA SSC-szakértője, a PricewaterhouseCoopers igazgatója kijelentette, hogy nyomatékot kell helyezni a vidékfejlesztésre, hiszen a munkavállalók jelentős bázisa a fővároson kívül tartózkodik. Kiemelte azt a törekvést, ami a vidék lokális erejének kiépítésére koncentrálódik. Mindemellett lényeges, hogy a munkaerő-kereslet és kínálat egyensúlyának elősegítése érdekében a Kárpát-medencei szintekre kiterjesztve is tudásegyesítő- és elosztó rendszer épüljön ki.

Prof.Dr.Makó Csaba, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tagja, egyetemi tanár a folyamatos és a kollektív tanulás szükségességét és előnyét említette. Kijelentette, hogy az életen át tartó tanulás mozgalmát tekintve az EU-n belül  Magyarország a legelmaradottabb országok közé sorolható.

Nyomatékosította a felnőttképzésben jelenlévő aktivitás motiválásának és az innovációs megoldások felhasználásának fontosságát. Jelentős fejlesztési javaslata az egyedülálló tanulási hálózatok kiépítése, melyek révén az új, innovatív szervezési megoldások terjeszthetővé válnának.