Orbán: nem a pénz miatt nem megy a sport

Magyarországon a sport problémája nem pénzügyi természetű - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Sport Televízióban pénteken elhangzott 50 perces interjúban.

"A magyar sportágak igazi problémája ma nem pénzügyi természetű, mióta ez a sportbarát kormány van - nyilatkozta a politikus. - Magyarországon nem pénzkérdés, hogy a sportot támogatjuk, ötlet, koncepció és tervek kérdése.

Amennyiben vannak tervek, akkor a sportágak gazdái biztosak lehetnek abban, hogy a kormány partner lesz ebben, ad ehhez támogatást. Ma a korlát inkább intellektuális és szakmai természetű. Ne csak pénzért jöjjenek, hozzanak magukkal öt-tíz éves ágazati fejlesztési tervet.

Ez egy nyílt fölhívás; lesz, elő fogjuk teremteni, győzzenek meg minket, hogy egy koncepció szerint szeretnének többet kapni, és cserébe nagyobb sikereket szállítani" - jelentette ki Orbán Viktor, aki beszélt az öt kiemelt sportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) támogatásáról is: "A törvényben megjelölt sportágakat olyanoknak látjuk, ahol van esély arra, hogy ha egy bizonyos adótámogatási rendszert lehetővé teszünk, akkor ezek a sportágak üzleti alapon is meg tudnak szerveződni. Amennyiben jól csinálják a sportági gazdák, akkor ebből sportüzlet is lehet."

A kormányfő szerint ahhoz, hogy a magyar sport felemelkedhessen, főként a fiatalokat kell megfogni: "Veszélyeztetett korban élő fiatal generációkról van szó, a legjobb orvosság erre a sport, mert az a jó tulajdonságokat erősíti meg. A mindenkori kormányoknak a legnagyobb értékként kell a sportra tekinteniük. Első helyen az utánpótlás van, a gyerekek, persze hősökre is szükség van, akiket követhetünk. Olimpiai bajnokokra, világbajnokokra, egy Kemény Dénesre például, aki egy föltétlen tekintély, pedig távol vagyok az ő sportágától. Sikeres élsport nélkül nincs tömegsport, és utánpótlás sem."

Az interjúban főként a futballról beszélt a miniszterelnök, aki a magyar labdarúgás jövőjét pozitívan látja: "Néha szakemberek azt mondják, hogy a magyar futball soha nem fog már tudni olyan magasságokba kapaszkodni, mint ahol egykoron járt, én ezzel nem értek egyet. Az esély megvan, hiszen korábban is nagy nemzedékek nőttek fel, amely a világ bármely válogatottjával felvette a versenyt. Lesznek még ilyen korosztályok, persze ehhez dolgozni kell."

A miniszterelnök úgy látja, lesz olyan korosztály, "amely felrepít minket a focivilág csúcsaira". Mindehhez tudatos nevelőmunkára, elkötelezett kormányzatra és felelős sportszövetségre van szükség - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán, aki a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója is, elmondta: természetesen a felemelkedéshez pénzre is szükség van, így be kell vonni az üzleti élet szereplőit is: "Az a tapasztalatom, hogy ha jó ügyekkel megkeressük az üzletben sikeres embereket, akkor ők szívesen válnak részévé sikeres közérdeket szolgáló programoknak."

Hozzátette: presztízsértékűnek tartja, hogy Csányi Sándor személyében a magyar gazdasági élet egyik legsikeresebb szereplőjét sikerült megnyerni a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) élére.
Orbán Viktor az interjúban komoly kulturális problémának nevezte a lelátókon megfigyelhető "ócsárló" szurkolói magatartást, amely nem engedi, hogy egy-egy hazai futballmérkőzés békés, családi hétvégi eseménnyé váljon. Ezen szerinte feltétlenül változtatni kell.

Ehhez kapcsolódóan kitért arra is, hogy a Videoton-Ferencváros bajnoki mérkőzésen a vendégek drukkerei nyomdafestéket nem tűrő rigmusokkal szidták őt: "Csúnyákat kiabáltak, de aki ismert ember, és futballmeccsre megy, az ne lepődjön meg. Jól nem esett persze, de az ember együtt él vele, ráadásul igazságtalannak is tartom, hiszen ha van Magyarországon olyan politikai vezető, aki klubszínekre való tekintet nélkül az egyetemes magyar labdarúgásért dolgozik, akkor az én vagyok.

Amikor szerencsétlen Fradit kiszorították az NB I-ből, én az elsők között voltam, akik vettek egy bérletet, holott én soha nem voltam Fradi-szurkoló, de úgy gondoltam, ezzel tudok segíteni a klubnak. A Debrecen, a Ferencváros, az Újpest vagy a Vasas sikerének is ugyanúgy tudok örülni. A hála az nem politikai kategória, de úgy tűnik, nem is futballkategória, a fradistáknál, úgy látszik, nem az."

Az utánpótlásképzéssel kapcsolatban Orbán elmondta: rossz dolognak tartja, hogy a játékosok már egészen fiatalon külföldre szerződnek: "Amennyiben adhatok egy jó tanácsot, előbb váljanak biztos csapattaggá az ifiben, majd a felnőttek között, esetleg a másodosztályban, végül pedig az NB I-ben." Hozzátette: Magyarországon világszínvonalú képzés zajlik, ugyanakkor problémát jelent, hogy kevesen sportolnak, még kevesebben választják a labdarúgást. Tíz-százezer fiatallal több kellene a válogatókon.

A politikus beszélt Erwin Koemannak, a labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányának munkásságáról is: "Ez nem személyes kérdés. A nemzeti válogatott egy külön ügy, mi meghalunk, ha veszítünk, ezt csak egy magyar tudja átélni. Persze vannak kivételek, mint például Lothar Mattha:us. Úgy gondolom, ha itthon találunk jó szakembert, akkor innen kell választani.

Szerintem ha külföldi kapitány van, az az ország labdarúgása hanyatlásának első jele."
Orbán szerint Egervári Sándor személyében a megfelelő ember ült le a nemzeti csapat kispadjára, és szerinte elérhető a cél, miszerint a csapat ott lesz a 2014-es brazíliai világbajnokságon: "Ez csak egy szurkolói vélemény, de ugyanezt gondolja jó néhány millió magyar futballbarát. Vannak bizony elvárásaink, amelyek nem irreálisak, jóllehet ambiciózusak."

Orbán péntek délután egy fapados repülőgéppel utazott Stockholmba, ahol a helyszínen tekinti meg a svédek elleni, 20 órakor kezdődő Európa-bajnoki selejtezőt. Amint mondta: egy döntetlennel elégedett lenne, ám akár még több is lehet a csapatban.
Forrás: MTI