Tarlósnak sikerült!

Nyilvántartásba vette Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) csütörtök délutáni ülésén. Tarlós István a második, akinek sikerült összegyűjtenie a szükséges számú érvényes ajánlószelvényt; ez előtte csak Horváth Csabának, a szocialisták jelöltjének sikerült.

A Fidesz-KDNP jelöltje a szükséges mintegy 28 ezer helyett összesen 100.079 ajánlószelvényt adott le kedden, ebből az ellenőrzések során 96.620-at találtak érvényesnek.

Tarlós István a második főpolgármester-jelölt, akit az FVB nyilvántartásba vett az októberi választásra. Az MSZP jelöltjét, Horváth Csabát vasárnap vette nyilvántartásba a testület, több mint 36.500 érvényes ajánlószelvénnyel.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán főpolgármester-jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak két százaléka ajánlott.

A korábbi választásokon elegendő volt, ha valaki a fővárosi választók fél százalékának ajánlását megszerezte, ezt a küszöböt emelte az új országgyűlés négyszer magasabbra. Mivel Budapesten 1.407.470 választásra jogosult szerepel a közszemlére tett névjegyzékben, a főpolgármester-jelölt állításához 28.150 érvényes ajánlás szükséges.

A főpolgármester-jelöltek, polgármesterjelöltek és képviselőjelöltek bejelentési határideje pénteken délután négy órakor jár le; ezért az ajánlószelvényeket is addig lehet gyűjteni.

Forrás: MTI