Nyolc új házat adtak át Felsőzsolcán

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adta át Felsőzsolcán azt a nyolc lakást, melyek elsőként készült el az árvízkárosultaknak.

Rekordidő alatt készült el a beruházás: mindössze 33 nap kellett hozzá, tudtuk meg Rudolf Mihály felsőzsolcai főépítésztől.  Az előközművesített telket az önkormányzat biztosította. „Néhány kisebb előírást nem tudtak a kivitelezők betartani, de azt kell mondjam, hogy példásan dolgoztak, főleg ami a szervezettséget illeti. Nagyon hálásak vagyunk” – mondja a főépítész. A házak egyébként betonalapra épültek téglából és cseréptető fedi őket.

Álomházak
A családi házak vonatkozásában a világon átlagosan 60-70 % az aránya a könnyűszerkezetes építkezésnek. Nyugat európai országokban, (pl. Svájcban) még ennél is magasabb, több mint 70 %. Hazánkban is egyre többen választják ezt a rendkívül költség kímélő, emberközpontú, egészséges élőhelyet nyújtó, és minden paraméterében kiváló minősítéssel rendelkező módot. Akik ilyenben élnek, megtapasztalhatják azt, hogy mit jelent, mikor a házunk szolgál minket, és nem mi a házunkat. Környezetbarát, egészséges, kiváló energetikai minősítésű, kis fenntartási költségű, gyönyörű, és olyan, amilyet megálmodik magának.
Tüzihorganyzott acélváz, és a legmodernebb hőszigetelési technikák teszik lehetővé azt a rendkívüli tartósságot, és kis energiaigényt, ami ezeket a meglepően gyorsan elkészülő otthonokat jellemzi.
Ha ilyen rövid idő alatt épül valami, adja magát a kérdés, hogy vannak-e hiányosságai az épületeknek? A főépítész azonban cáfolja ezt a feltételezést: „olyan építőipari technikákat használtak melyekkel időt lehetett megspórolni. Plusz a saját szememmel láttam, hogy még este hatkor is körülbelül harminchat ember dolgozott az építkezésen, hatalmas fegyelemmel. Semmilyen hiányosságot nem tapasztaltam.”

Lesznek még hasonló akciók

Ilyen nagyszabású akció már nem lesz, hasonló viszont igen. Tököl önkormányzata például egy darab házat épít. „Egy nagyvállalkozó építhet nyolcat, egy kisváros, ahol valószínűleg hasonló költségvetési gondokkal küzdenek, mint mi, ennyit tud fölajánlani. Viszont ez nagy segítség tőlük” – így Rudolf Mihály.

Ezen kívül egy-egy kivitelező cég a saját technológiáját ajánlotta föl: ők is egy épületet húzhatnak fel, ha betartják az építési szabályokat. Ezek úgynevezett gyorsházak, szerelt házak lesznek.

201 házat dőlt össze, 1800 megrongálódott

„173 dőlt össze amikor le kellett adnunk a statisztikát, ennyire kaptunk pénzt. De statikai vizsgálatok után kiderült, hogy  több lesz ennél. Előfordulhat, hogy 201-et kell újjáépíteni" – mondja Rudolf Gergely. A kormányzat 1,8 milliárdot adott az összedőlt házak újjáépítésére, míg a megrongálódott házakra körülbelül 700 millió gyűlt össze különböző adományokból. A megrongálódott házak felújításán a helyiek dolgoznak, környékbeli mesteremberek segítségével.