Késve, de elindult a Titanic-expedíció

A korábban kitűzött dátumhoz képest több napos késlekedéssel, de elindult a hullámsírban fekvő Titanic részletesebb feltérképezését szolgáló expedíció.

A Kanada partjaitól 900 kilométerre fekvő hajót és környékét kamerákkal és lokátorokkal derítik fel, az expedíció helyi idő szerint hétfő este kezdte meg munkáját, amikor a Jean Charcot nevű hajó elhagyta Saint-Jean kikötőjét, és az észak-atlanti vizek felé vette az irányt - jelentették be a szervezők a küldetés honlapján.

A késlekedés oka az volt, hogy bizonyos felszereléseket nem tudtak időben biztosítani - írta az RMS Titanic nevű amerikai társaság a Twitter közösségi portálon.

A tudományos expedíció célja, hogy 20 napon át egy mélytengeri robot és kamerák segítségével készítsen felvételeket az 1912-ben elsüllyedt utasszállító hajóról, amelyek alapján később virtuális barangolásra invitálhatja az érdeklődőket.

Egy másik robot lokátorral felszerelve lehetővé teheti, hogy a hullámsírt és környékét részletesebben feltérképezzék, és ezáltal virtuálisan, három dimenzióban rekonstruálják a Titanicot.
Az RMS Titanic honlapján arról tájékoztatott, hogy a most indult expedíció talán a valaha volt legfejlettebb technológiájú felderítés, amely a hajó roncsaihoz indult, azóta hogy 1985-ben négyezer méter mélyen megtalálták a roncsokat. Célja pedig, hogy a helyszín jelenlegi állapotának legrészletesebb képét alkossák meg.

Az érdeklődők a www.expeditiontitanic.com internetes címen, valamint a Facebook és a Twitter oldalain követhetik nyomon a küldetést.

Forrás: MTI