A brit bárónő elveszítette posztját a Firtassal való kétes kapcsolata miatt

Paulina Nevill-Jones brit bárónő elveszítette posztját két „kétes oligarchával” – Michail Csernoj alumínium mágnással és Dmitrij Firtas, a RosUkrEnergo társtulajdonosával fennálló kapcsolatai miatt.

A 70 éves Paulina Nevill-Jones asszony David Cameron brit miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadói posztjára pályázott és a nemrég létrehozott beosztás legesélyesebb jelöltjének tartották, írja a Kommerszant.

Viszont a magas beosztásba történő jóváhagyását megzavarta az MI5 brit elhárító szolgálat jelentése, melyben kielemezték a bárónőnek két, „a szervezett bűnözéssel és az orosz maffiával való kapcsolattal gyanúsított kétes oligarchával” való viszonyát.

Ezek egyike, a RosUkrEnergo cég társtulajdonosa, Dmitrij Firtas. Az MI5 adatai alapján Nevill-Jones asszony irodája a Firtas úrral kapcsolatban álló Robert Shetler-Jones brit üzletembertől 20 ezer fontot (mintegy 31 ezer dollárt) kapott. Maga a brit úr azt állítja, hogy a saját nevében cselekedett, viszont az elhárítók nem zárják ki azt, hogy az adományt éppen Firtas úr adta.

Az FBI is képbe kerül


Emlékeztetőül: a RosUkrEnergo cég Nyugaton azzal kapcsolatosan érdemelte ki a negatív reputációját, mivel, mint az USA Igazságügyi Minisztériuma feltételezi, ez a cég - az FBI tíz legveszélyesebb bűnözője listáján szereplő - Szemjon Mogiljevics milliárdos közvetett irányítása alatt áll.

A másik, az MI5 jelentésében megnevezett oligarcha Michail Csernoj, alumínium mágnás, Oleg Deripaszka volt üzlettársa, aki jelenleg Izraelben él. Számára tilos a beutazás az USA-ba és egy sor más országba pénzmosás, illegális ügyletek és az orosz maffiával fennálló feltételezett kapcsolatok miatt. Mint a jelentés tartalmazza, Csernoj úr a Wasingtonban székelő antiterrorista „The Intelligence Summit” alapvető pénzügyi szponzora, s ennek munkájában néhány éven át részt vett Nevill-Jones asszony is.

Maga a bárónő kijelentette, hogy személyesen nem ismeri a fentebb említett embereket és semmilyen köze nincsen a szervezett bűnözéshez. Ennek ellenére David Cameron a túlbiztosítás mellett döntött és más személyt nevezett ki erre a rendkívül magas beosztásra, mely magában foglalja a titkos információkhoz való hozzáférést is, mégpedig – sir Peter Rickettset, az egyesített parlamenti felderítési bizottság volt elnökét.

A Mail on Sunday újság forrásai szerint, amikor a bárónő ezt a hírt megtudta „majd beleőrült”. Kijelentette, hogy kész leköszönni a Belügyminisztérium biztonsági kérdésekkel foglalkozó miniszterhelyettesi posztjáról, melyre a májusi választások után nevezték ki. Erre a javaslatra David Cameron adminisztrációjának hivatalos reakciója még nem került nyilvánosságra.