Betegség a lustaság

Kórnak szeretnék nyilvánítani a lustaságot brit orvosok. Egyszerű az indok: könnyebb a lustaságot kezelni mint a restség által okozott betegségeket.

Sok-sok pénzt költenek gyógykezelésre olyan betegségek miatt, melyet meg lehetne előzni mozgással. Két brit tudós, dr. Richard Weiler és dr. Emanuel Stamatak is azt javasolja: a lustaságot nyilvánítsák betegségnek. Úgy gondolják, kevesebbe kerülne ebből kikezelni a pácienseket, mint a későbbi betegségek gyógyítása.

Dr. Bense Tamás családorvos szintén ezen az állásponton van:

„A lustaság kóros állapot, ami akár életveszélyes betegségek kialakulásához is vezethet. A kötelező vizsgálatok alapján az eseteink 90 százalékában nincs a háttérben olyan elváltozás, ami kiváltaná a páciensből a lustaságot – magyarázza. Bense doktor szerint a lustaság először mozgásszervi betegségeket, tartási rendellenességeket, hát-, derék- és lábpanaszokat okozhat, később viszont már súlyfelesleget idézhet elő, továbbá szív- és érrendszeri problémákat, magas vérnyomást, cukorbetegséget okozhat. Az aktív életmód 80–90 éves életkort is eredményezhet” – figyelmeztet.

Forrás: Blikk/HirExtra