Ki hogyan pörög fel?

Versenyfutás az idővel, kávéhegyek napközben. Kinek ne lenne ismerős? Megkérdeztük Tóth Verát, hogy szükség esetén ő mivel pörgeti fel magát.

Szoktál kávézni?

Ébredj teával!
A tea teofillint tartalmaz, amely hasonló anyag, mint a koffein. A különbség annyi, hogy kevésbé élénkít, mint a kávé, azonban hatása kiegyensúlyozottabb. Másik nagy előnye a kávéval szemben, hogy kevesebb csersavat tartalmaz, így gyomorkímélőbb ital. Ha élénkítés gyanánt vásárolunk teát, akkor az a legjobb, ha szálasat veszünk. A jó minőségű fekete teákban van a legtöbb élénkítőanyag, a gyümölcsteákat ilyen célra sajnos nem használhatjuk.
Minden reggel megiszom egy instant kávét, imádom az ízét és az illatát. Jó dolog a kávé, de vigyázni kell a mennyiségével. Én inkább csak tejeskávé formájában fogyasztom, nagy pöttyös bögrében. Nem mondanám, hogy felpörgetne, inkább csak megszokásból iszom. Annyira szeretem a kávé ízét, hogy néha még koffeinmentes kávét is szoktam venni, hogy este is ihassak. Múltkor egyébként már szemezgettem azzal a Nespresso nevű őrülettel, ami már rendes kávét főzne, de nagyon drága volt.

Az az álmom, hogy ha összegyűlik egy kis pénzem, veszek magamnak egyet. De lehet, hogy meg kéne ismerkedni egy pénzes pasival és ez lehetne az első ajándéka. (nevet) Szóval jó lenne egy olyan kávégép, de alapvetően meg vagyok elégedve az én kis instant nescafémmal is. Én úgyis inkább zenével szoktam feldobni magam, ha fáradt vagyok. Berakok valami pörgős zenét, számomra az a legjobb ébresztő.

Mit csinálsz, ha napközben elfáradsz. Van valami jól bevált ébresztő módszered?


Elvonulok tíz percre relaxálni, becsukom a szememet és feltöltöm magam energiával. Ez nekem szokott működni. Egyébként szinte az egész napom a kocsiban telik, állandóan megyek valamerre és ha elfáradok, akkor bevágok valami olyan zenét, amitől tuti, hogy felpörgök. Szerintem a zene, mindenkinek hatásos módszer. Általában olyanokat szoktam választani, amitől megindul bennem valami… Nekem a zene a drog!

Mire gondolsz? Hogy lehet ezt túlzásba vinni?

Ha például egy buliban nem jó a zene, képes vagyok odamenni a dj pulthoz és átdugni a ipodomra a ketyeréket, hogy én irányítsam a zenéket. (nevet) Ha valahol nem tetszik ami szól és nincs rá lehetőségem, hogy megváltoztassam, onnan inkább elmenekülök.

És hogy állsz az energiaitalokkal? Azt sem szoktál inni soha?

Nem. Semmilyen energiaitalt és semmilyen hasonló borzalmat nem szoktam magamhoz venni, mert nem bírom az ízüket. Nekem túl mű mindegyik. Akkor már inkább megiszok egy jó teát.

Bizonyos teák is élénkítő hatásúak, te próbáltál már kávé helyett teázni?

A barátaimmal időnként be szoktunk térni teaházakba, ahol mindenféle speciális teát meg lehet kóstolni. Azokat például nagyon szeretem. Sőt, még a tejes teákat is. Fekete teákat például többször ittam már tejjel, ahogy az angolok szokták és nagyon ízlett. Egyébként a sima citromos teát is kedvelem. Nem tudom, hogy azoknak mennyi az élénkítő hatása, de nem is azért iszom.

Én eleve egy ínyenc típus vagyok, ezáltal szeretek új dolgokat kipróbálni és új ízeket felfedezni. Volt egy időszak az életemben, amikor rengeteget teáztam és akkoriban előszeretettel fogyasztottam fekete teákat, főleg az élénkítő hatása miatt. De sajnos nekem elég magas a vérnyomásom, emiatt sem szeretem annyira használni ezeket a természetes élénkítő szereket. De igazából nincs is rá igényem.

És ha bulizol mit szoktál inni?

Általában egy pohár borral szoktuk indítani az estét, amit van hogy lekísérünk egy pohárka pálinkával. Annak is van egyfajta élénkítő hatása, ezt már többen is észrevettük. (nevet) Ha egy buliban elfáradok, vagy nem olyan jó a zene akkor megiszok egy hazai pálinkát és rögtön felébredek. Rám nem bódító hatással van, hanem éberebb leszek tőle.