A Magyarok Szövetsége Kunszentmiklós-Bösztörpusztán tartja meg a Magyarok Országos Gyűlését. A rendezvény augusztus 13-tól 15-ig látogatható. A szervezet elnökét, Vukics Ferencet kérdeztük, mi is ez az egész tulajdonképpen.

Miért tartja fontosnak, hogy megrendezzék a Magyarok Gyűlését?

A legfontosabb a találkozás élménye. Nagy hátrány, hogy a magyar emberek életében nincs kapcsolati tőke. Itt egyik magyar a másiknak szövetségese tud lenni. Mindegy ki milyen politikai nézeteket vall - azaz baloldali vagy gárdista - ezen a helyen mindenki beszélgethet.

Arendezvény egy erődemonstráció, amiről tavaly semmi tájékoztatást nem adott a média, pedig negyedmillió ember volt jelen. A mi reklámjaink döntő részét a televíziók és újságok több mint másfél év óta letiltották. Nekünk semmi más lehetőség nincs, mint az, hogy az emberek szájról szájra adják a hírünket.

Mennyire látogatóra számítanak?


Kinyilatkoztatás
Mi, akik a Börzsönyben összegyűltünk, egyetértünk abban, hogy hazánk és társadalmunk súlyos megpróbáltatást él át, amely jövőjét veszélyezteti. Úgy döntöttünk, hogy megtesszük, amit tehetünk e veszély elhárítása érdekében, hogy élhető jövőt hagyjunk utódainkra. Elhatároztuk, hogy félre téve azokat a dolgokat, amelyek elválasztanak minket egymástól, azokra a tennivalókra összpontosítunk, amelyek összekötnek, és arra törekszünk, hogy sorsunk feltételeit magunk határozzuk meg abból kiindulva, hogy e létfeltételeknek a természettel és az isteni törvényekkel egyaránt összhangban kell lenniük.

www.magyarokszovetsege.hu
Én húsz- és kétszázötven ezer közötti látogatóra számítok. Boldogok leszünk, ha a tavalyi sikert megismételjük. Mi készültünk, rajtunk nem múlik.

Eddig milyen eredményekkel büszkélkedhet a Magyarok Szövetsége?


Ezerötszáz településen vannak tagjaink és több mint százezer fős támogatottsággal rendelkezünk. A tavalyi évben kétezer rendezvényt szerveztünk. Többek között falunapokat, kulturális programokat, néptánc táborokat. Mindemellett kiemelendő, hogy mi alkottuk a Magyarok Vására Programot is. Célunk, hogy összehozzunk egy olyan csapatot, melynek tagjai hajlandóak dolgozni, kultúrát emelni és egyben emberekhez fordulni.

Szövetkezetet és magyar tulajdonú bankot - Korona Hitel Szövetkezet - alkottunk. Tulajdonunkban van az Aranykorona Szövetkezethálózat, aminek a Pannon Korona és az Alföld Korona is része. Falvakat építünk, és elhagyott faluiskolákat tartunk fent. Nem várunk senkire, magunk szeretnénk tenni valamit.

Azt állítják, hogy "a bukott rendszernek rövidesen nagy szüksége lesz az Önök által megszervezett, és a kezükben lévő energiára és pénzre". Milyen erők vannak az önök kezében és honnan kapják erre a pénzt?

A bukott rendszer az a kapitalista mentalitás, ami jelen pillanatban Nyugat-Európát működteti. Ezt a kormányunk érzékelte, és megtette a szükséges lépéseket. Fontos, hogy utódaink lássák, értékes helyre születtek. Lényeges, hogy az örökséget folytassák, és saját értékeiket hozzáadják. Így már nem lesz értelme elmenni hazánkból. Ezek a mi valódi energiáink és értékeink.


A Szövetség feladatai között szerepel, hogy alulról szerveződve kell kialakítania saját közösségeit, emellett továbbra sem kíván politizálni, és megmarad a pártok fölötti szerveződésként. Ennek ellenére az önkormányzati választásokon képviselőjelölteket állítanak. Ez nem ellentmondás?

Értelmezésünkben a politika közéletről szól. Baj, ha a tisztességes emberek nem képesek tudomásul venni, hogyha nem vesznek részt a közélet formálásában, akkor becstelen emberek fogják őket vezetni. Véleményem szerint a közéletet teljesen külön kell venni a pártpolitikától. Ez egy hozzáállás és identitás.

Az önkormányzati választások kapcsán egyes közösségek úgy döntöttek, hogy valahol nincs szükség képviselőjelöltekre. Létezik olyan település, ahol egy képviselő független jelöltként indul a választásokon, valaki pedig kimondottan a Magyarok Szövetsége nevében. Szerveződésünknek nem elsődleges célja, hogy jelölteket állítson.

Célkitűzéseik között szerepel, hogy fontos lenne a magyar nemzetet bejuttatni a felsőházba. Ez elég merész és egyben szimbolikus utópia. Ezt hogyan valósítanák meg?

Nem mondanám szimbolikus utópiának, mert 1944-ig Magyarországon így működött a politika. Elképesztően nehéz helyzetbe kerül ország, hogy a különféle válságok (ökológiai, politikai, pénzügyi) sorát az elkövetkező évtizedekben a kulturális válság követi. A pártok nem képezik le a magyar társadalmat és érdekstruktúrát. Antidemokratikus szervezetként működnek, mivel a tagok nem szólhatnak bele, hogyan nézzen ki a pártprogram.

Ezt az országot újjá kell szervezni. A problémazuhatag a nyakunkba fog szakadni, és ezt egy ügyesen kormányzó kicsi csapat sajnos nem tudja orvosolni.

Melyek a Szövetség  jövőre vonatkozó legfontosabb célkitűzései?

Elsősorban az embereknek szeretnénk munkát adni. Ez a múltban is megtörtént, hiszen újságunk, a Szilaj Csikó már a harmincadik kiadását éli meg, amit hetvenhat önkéntes újságíró szerkeszt. Emellett kézműves embereket is átjutattunk a válságon. A jövőben ezt az örökséget szeretnénk folytatni.