Virágszőnyeg borítja be Prágát szeptemberben

Páratlan, több ezer élő virágból "szőtt" szőnyeg díszíti majd szeptember 3. és 5. között a prágai óváros terét.

A Brüsszel főterének, a Grand-Place-nak hagyományos dekorációját ritkán állítják ki Belgiumon kívül, bár Varsóban és Izraelben már látható volt. A belga virágkertészek által készített műremek minden második évben díszíti Brüsszel főterét. Idén augusztus 13-tól 15-ig gyönyörködhetnek benne a járókelők.

A kimondottan Prágának tervezett virágszőnyeg 500 négyzetméter nagyságú lesz, és 150 ezer virágot szállítanak a városba, ám még így is jóval alulmúlja a Brüsszeli szőnyeg nagyságát - mondta el kedden a belga nagykövetség képviselője.

A belga szőnyeg kizárólag begóniákból készül, amelyek azonban nagy színbőséget biztosítanak, ugyanakkor a készítők nem használják föl az egész növényt, csupán a szirmokat. A virágokat kézzel szedik, egy nappal a lerakás előtt. Az előkészületek nagyjából egy évet vesznek igénybe.

Az első virágszőnyeget 1971-ben állították ki Brüsszelben az akkori polgármester kezdeményezésére, aki az ötletet a kisebb belga városoktól vette át. A látványosság a kiállítások éveiben nagyjából 100 ezer turistát vonz.

Forrás: MTI