Hová tűnt Czene Attila?

Fontos bejelentéseket tett az elmúlt napokban a sport szakállamtitkár Czene Attila. Részleteket azonban nem sikerült megtudnunk, csupán azt, hogy a volt olimpikon úszó a Budapesti úszó EB alatt éppen szabadságát élvezi.

Az új szakállamtitkár

Ha már nem maga Orbán Viktor került a sport szakálllamtitkárság élére – aki talán a legmegfelelőbb lenne erre a posztra – legalább megúsztuk Deutsch Tamást. Igaz már neki sincs fülbevalója, lehet beengednék a margitszigeti úszó EB-re. Az államtitkár viszont június 2-tól Czene Attila lett. Kifejezetten jó döntésnek tűnik az 1996-ban az atlantai olimpián aranyérmet szerzett úszó kinevezése.
Czene Attila
Czene Attila 1974. június 20.-án született Szegeden Czene Sándor és Végh Valéria gyermekeként. Nős, felesége Bánhidi Petra versenytáncos.1998-ban végzett a Testnevelési Egyetemen, szakedző lett. 1992-ben Barcelonában ezüstérmes bronzérmes lett, 1996-ban pedig olimpiai bajnok 200 méteres egyéni vegyesúszásban. Elindult a 2000-es olimpiai játékokon is.


Elvégre is az úszás húzó sportágunk, folyamatosan „szállítják” élsportolóink az érmeket, olimpiákról, nemzetközi versenyekről. Épp a napokban zajlik a balatoni szakasz befejeztével Budapesten az úszó Európa-bajnokság.

Egyértelműnek tűnhet, hogy a 200 méteres egyéni vegyes úszás 1996-os olimpiai bajnoka is nap mint nap ellátogat az eseményre. Ha kedvtelésből nem is – bárkinek elmehet a kedve attól a sportágtól melyet éveken át profi szinten űzött – de minimum szakállamtitkári pozíciója folytán, csak úgy, szimbolikusan.

De hol van?

Mégsem találhatjuk meg Czene Attilát a tévék képernyőjén. Nem vedlett át Waldoba, csupán nem megy ki. A szakállamtitkár úr ugyanis éppen szabadságon van. Igaz, a szerdai nap folyamán átad érmeket, úgyhogy protokolláris kötelezettségeit ellátja. De utána közvetlen utazik is tovább Szingapúrba. Ezt teljesen megérthetjük hiszen az Ifjúsági Olimpiát tartják a dél-kelet-ázsiai államban.

De az kevéssé érthető, hogy a korábbi világhírű úszó, jelenlegi politikus miért pont egy Magyarország számára kiemelten fontos sportesemény ideje alatt nyaral? Persze lehet, hogy nem nyaral, de az biztos, hogy szabadságát tölti – valahol.

Igaz, már nem létezik külön sportminisztérium, de úgy tűnik Deutsch Tamás és Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterek értékelhetetlenül gyenge örökségét egyelőre nem töri meg Czene Attila.