Egyre érdekesebb az LMP?

Köszönhetően a párt frakciója országgyűlésben kifejtett aktivitásának, felfokozott érdeklődés mutatkozik az őszi önkormányzati választások előtt a Lehet Más a Politika (LMP) iránt - jelentette ki Datki Szabolcs, a Lehet Más a Politika (LMP) X. kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón, Szarvason.

Az LMP országos kampányigazgatója elmondta: már elindították kérdőíves felmérésüket, s ez alapján országszerte legalább ötezer aktivistát, illetve szimpatizáns tudnak összegyűjteni, akik majd segítik jelöltjeiket az ajánlószelvények összegyűjtésében is.

Datki Szabolcs a kongresszus döntéseiről szólva bejelentette, hogy az LMP, hasonlóan az országgyűlési kampányhoz, az önkormányzati választásokra is megnyitja nyilvános kampányszámláját. Tájékoztatása szerint a támogatásokról szóló adatok a párt honlapján szombat délutántól érhetők el.

A sajtótájékoztatón bemutatta Fonád Zoltánt, aki az LMP színeiben indul a Békés megyei 5. számú, szarvasi központú választókerületben az időközi országgyűlési választásokon. A térségben azért kell voksolást tartani, mert Domokos Lászlót, aki tavasszal elnyerte a körzet mandátumát, időközben megválasztotta a parlament az Állami Számvevőszék elnökének, így lemondott a képviselőségről.

A civilben pedagógus, Szarvason élő képviselőjelölt elmondta, hogy tavasszal nem sikerült neki kellő számú ajánlószelvényt összegyűjtenie, most azonban a kongresszus küldöttei is segítenek neki, így a hét végén az egész választókerületben gyűjtik majd a cédulákat.

A térség politikai helyzetéről szólva azt emelte ki, hogy korábban kétpólusúvá vált a választókerület, ám most azt tapasztalja, hogy a polgárok igénylik új politikai erő megjelenését. Mint mondta, korábban sokan kiábrándultak a politikából, ezért a radikális jobboldalra szavaztak. Tavasz óta azonban látják az LMP konstruktív ellenzéki politikáját a parlamentben, s ez lényegesen javíthatja esélyeit az időközi országgyűlési választáson.

Az 5. számú választókerületben a Fidesz-KDNP színeiben Dankó Béla indul, aki 1999-óta polgármesterként irányítja Kondoros nagyközséget, és több ciklus óta tagja a megyei közgyűlésnek is. A szocialisták Földesi Zoltán indítják, aki korábban három cikluson keresztül volt tagja az országgyűlésnek listás képviselőként. A Jobbik pedig Samu Tamás Gergőt jelölte. Samu tavasszal listán már bejutott a parlamentbe, ám most egyéni körzetben is mandátumot kíván szerezni.

Az időközi országgyűlési választás első fordulójára szeptember 19-én, a másodikra pedig október 3-án kerül sor.
Forrás: MTI